EN

БИЗНЕС, КОЙТО ПРАВИ ЖИВОТА НИ ПО-ДОБЪР

28.09.-1
28.09.2020 / 21:38

Учениците от Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, избрали да учат професията „Екскурзовод”, отбелязаха Световния ден на туризма като бъдещ свой професионален празник. Във виртуална екскурзия из Сливен показаха на своите въобразени „групи” емблематични места от града. Поставиха акценти върху природа, история, култура и поминък през годините.

В последните години туризмът е сред проспериращите отрасли на родната икономика и изборът в гимназията да се изучава една от водещите в него професии е безспорно добро решение. Доказва го за втора година и успешният прием в новата паралелка. Пълноценното изживяване от потребителя на туристическата услуга, за която мнозина предлагат романтичното определение „сбъдване на мечти“, е невъзможно без професионалното участие на екскурзовода. Той съпровожда и ръководи чужди туристи в страната и наши в чужбина, разкрива пред тях красотите на близки или далечни дестинации, въвежда в историческото минало, в материалната и в духовната им култура. Той е организатор и ръководител, финансист, посредник. Хуманитарното образование му гарантира добра обща култура, креативност, самодисциплина и чувство за отговорност. Туристите ще запомнят различни страни от дейността му – емоционалните беседи при посещения на забележителности, музеи, културни и спортни програми, перфектно уредените финансови въпроси при заплащането на предложените туристически услуги, компетентната намеса при всеки казус, отличната комуникация с всички потребители.

Обучението по професията осигурява задълбочена подготовка и знания за културно-историческото наследство и природния потенциал на различни региони и дестинации, както и за правилата и изискванията при разработване и провеждане на различни видове екскурзоводски беседи. Гимназията ще изгражда у учениците в петгодишния курс и умения за рекламиране и предлагане на пазарно ориентиран туристически продукт. Разширено се изучава английски език, а вторият чужд език е по избор на учениците, предвиждат се екскурзоводски стажове в реални условия и обучение от професионални екскурзоводи. Завършилите ще придобият професионална квалификация „Екскурзовод” и възможност да бъдат вписани в Националния регистър на екскурзоводите в България: (https://ntr.tourism.government.bg/…/Certificates…/guides.xsp).

С отбелязването на празника, начинаещите екскурзоводи получиха първата си подкрепа за правилността на своя избор.

Още снимки от новината

28.09.-2
28.09.-3
28.09.-4
28.09.-5
28.09.-6

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев