EN

НЕЗАБРАВА ЗА „ВСИЧКИ, ПАДНАЛИ ЗА СВОБОДАТА...“

22.09.
22.09.2020 / 21:26

На 22.09. 2020 г. представителна група ученици от клуб „Памет“ при Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ и техни учители продължихме традицията в Деня на Независимостта да полагаме цветя на признателност пред паметника на Шести артилерийски полк.

Паметникът се намира в двора на закрито военно поделение по бул. „Бургаско шосе“, южно от градския колодрум. Достъпът до монумента е възможен през охраняемия портал на бившата военна част. От портала до паметника са не повече от двеста крачки. Намираме самотната през последните години фигура на канонира скрит зад платна и строително скеле. Денят е почивен и реставраторите му не се виждат. Заради плътното ограждение не можем да преценим на какъв етап е тяхната работа. Поклонихме се пред паметта на 379-те загинали за независимостта на Отечеството генерали, офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници. Техните имена са изписани върху плочите, поставени върху паметника. Те сега са почистени и имената на героите вече се четат лесно. Изричаме на глас няколко и си припомняме отново тристишието на Атанас Далчев:

Всички, паднали за свободата

дето и да е, са наши братя —

пак по кръв, но само че пролята...

Въпреки, че не съзряхме скулптурната фигура на най-красивия в Сливен военен паметник, посещението на това място пак предизвиква у нас възторг и акумулира висока доза патриотичен заряд. И за пореден път си даваме сметка, че независимостта не се „честити“, а се пази!

Още снимки от новината

22.09.-1
22.09.-2
22.09.-3
22.09.-4
22.09.-5

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев