EN

„ЕРАЗЪМ+“ В ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ

Еразъм
05.07.2024 / 09:49

Месец април на изминалата учебна година донесе много непознати емоции на бъдещите екскурзоводи от Хуманитарна гимназия. Сборна група ученици от X, XI и XII клас от професионалните паралелки „Екскурзовод“ в Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ участваха за пръв път в програма „Еразъм+“, в рамките на проект „Придобиване на предприемачески умения в туризма от подрастващите“, в сектор „Професионално образование и обучение“.

Дестинацията беше Португалия, а младежите работеха в сферата на туризма в португалския град Брага. Освен подготовката на всички необходими документи и багаж за двуседмичен престой в непозната страна, учениците се запознаха предварително с най-интересните факти от португалската история и култура, традиции и кулинария.

Престоят им там беше две седмици, в които младежите усвоиха практически умения по професията, която изучават, и имаха възможност да се запознаят вече на живо със забележителностите на Португалия, вкусната храна, гостоприемството и начина на живот на местните. Учениците работеха в разнообразни туристически обекти – хотели, семейни хотели, ресторанти, гостилници, кафетерии. Възпитаниците на гимназията имаха възможността да се упражбяват активно по специалността си в реална и непозната за тях работна среда. Успяха да приложат на практика наученото на теория в часовете и да придобият ценен опит. Младежите се справяха отлично с предизвикателствата от различно естество – езикова бариера, непозната култура, понякога и малко тъга по дома. Успяха да се впишат на всяко едно от работните места, а някои и да създадат приятелства за цял живот.

Съществена част от програма Еразъм+ са, разбира се, и културно-познавателните обиколки– те включваха освен град Брага, столицата Лисабон, град Порто, Атлантическото крайбрежие и Виана до Кастело, поклонническото градче Фатима. На всяка една от обиколките групата беше придружавана от невероятните екскурзоводи – изключително ценно за специалността „Екскурзоводство“. За краткия престой учениците успяха да опознаят невероятната Португалия и техните гостоприемни домакини.

Обратно вкъщи бъдещите екскурзоводи донесоха не само положителни емоции и прекрасни спомени, но и нов поглед към възможностите да упражняват избраната професия и желание да представят красотата и културно-историческото наследство на родния край и на България.

Мая Койчева – учител по практическо обучение за професионалните предмети по професия „Екскурзовод“

Още снимки от новината

Еразъм
Еразъм
Еразъм
Еразъм
Еразъм

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев