EN

В ПАНОРАМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО ГИМНАЗИЯ “ДАМЯН ДАМЯНОВ” ПРЕДСТАВИ ТРИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ КЪМ БЪДЕЩИТЕ ОСМОКЛАСНИЦИ

panorama obrazovanie-1
25.06.2019 / 22:05

В тазгодишното издание на Панорамата на образованието в Сливен, която се проведе във вторник в сградата на Драматичния театър "Стефан Киров", Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” представи пред седмокласниците от града и техните родители приема си за новата учебна година.

И през следващата учебна година училището ще отвори врати за ученолюбиви и креативни млади хора и това, което най-напред желае да предложи на бъдещите осмокласници, е паралелката с профил „Хуманитарни науки“. Тази паралелка е преди всичко възможно най-адекватен избор за днешните седмокласници, които обичат литературата, историята и философията и които знаят, че без чужди езици бъдещата им реализация ще бъде непълноценна. Тези четири предмета са профилиращите и в съответствие с новите нормативни документи по тях ще се полагат държавните зрелостни изпити в края на курса на обучение. Като че ли в кампанията по приема, която се води в момента, на седмокласници и родители не е съвсем ясно, че този път вече изборът на профил стеснява твърде много изборa на втори предмет за ДЗИ. Нашите бъдещи хуманитаристи ще избират втория си държавен изпит измежду историята, философията и английския език, тъй като първият – български език и литература, си е задължителен. Както се казва – държим да сме наясно. И за да разберем, че въпросите за значението на хуманитаристиката не са само нашенски – ето нещо от световната мрежа. Англичаните, видно от флаера им, също мислят, че хуманитарните науки „ни показват какво е да си човек“, „да разбираме другите с техния език, история и култура“, „насърчават ни да мислим творчески“ и т. н.

Второто предложение е професията на Социалния работник (Сътрудник социални дейности). Той изпълнява определен кръг от задачи в различни сектори на социалната мрежа. Подпомага работата на социалния работник при проучване на положението на лицата, които са обект на социални помощи и на социални услуги. Осигурява взаимодействието между институциите при настаняването на деца в семейна среда или близка до нея или в подходящи специализирани институции. Работи в неправителствени организации, които гарантират социалната защита на маргиналните групи лица. Сътрудник социални дейности действа „на терен", т.е. там, където е клиентът му, и там, където има потребност от неговата помощ - в дома, в семейството, в дирекцията за социално подпомагане, в домашния социален патронаж, в социалната институция (заведение) или в другите форми на социално обслужване. Сътрудникът работи и в кабинет (канцелария), където приема клиентите, участва в провеждането на срещи и разговори, съхранява необходимата работна документация. Той познава законовата и подзаконовата нормативна база в областта на социалното осигуряване, на обучението и образованието на деца със специални образователни потребности, на социалното подпомагане, на закрилата на детето, работата с инвалиди, осигуряването на трудова заетост.

Третото предложение е професията Екскурзовод. В последните години туризмът е безспорно проспериращия отрасъл на родната икономика. Пълноценното изживяване от потребителя на туристическата услуга, за която мнозина предлагат романтичното определение „сбъдване на мечти“ е невъзможно без професионалното участие на екскурзовода. Той съпровожда и ръководи чужди туристи в страната и наши в чужбина, разкрива пред тях красотите на близките или далечни дестинации, въвежда в историческото минало, в материалната и в духовната им култура. Той е организатор и ръководител, финансист, посредник. Хуманитарното образование му гарантира добра обща култура, креативност, самодисциплина и чувство за отговорност. Туристите ще запомнят различни страни от дейността му - емоционалните му беседи при посещения на забележителности, музеи, културни и спортни програми, перфектно уредените финансови въпроси при заплащането на предложените туристически услуги, компетентната му намеса при всеки казус, отличната му комуникация с всички потребители.

Обучението по професията осигурява задълбочена подготовка и знания за културно-историческото наследство и природния потенциал на различни региони и дестинации, както и за правилата и изискванията при разработване и провеждане на различни видове екскурзоводски беседи. Ще се изграждат у учениците в петгодишния курс и умения за рекламиране и предлагане на пазарно ориентиран туристически продукт. Предвидено е разширено изучаване на английски език и втори чужд език по избор, екскурзоводски стажове в реални условия и обучение от професионални екскурзоводи. Завършилите ще придобият професионална квалификация „Екскурзовод” и имат възможност да бъдат вписани в Националния регистър на екскурзоводите в България: (https://ntr.tourism.government.bg/…/Certificates…/guides.xsp).

Още снимки от новината

panorama obrazovanie-2
panorama obrazovanie-3
panorama obrazovanie-4
panorama obrazovanie-5
panorama obrazovanie-6
panorama obrazovanie-8
panorama obrazovanie-9
panorama obrazovanie-10
panorama obrazovanie-11
panorama obrazovanie-12
panorama obrazovanie-13

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев