EN

КЛУБ „ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНИ“ - НА ПОХОД В ПЪРВИЯ ДЕН ОТ ВАКАНЦИЯТА

bv1
01.04.2019 / 07:45

Какво по-хубаво от това да започнеш ваканцията си с разходка в планината..

В събота – на 30 март, нашият клуб си направи прекрасен поход до останките от Манастира "Свети Спас". Той се намира в подножието на Сините камъни, сгушен в живописна долчина над местността "Селището" северно от град Сливен.

Всъщност, предполага се, че историческото му име е "Св. Св. Константин и Елена", а легендите разказват за драматични събития, свързани с погрома над святата обител при падането под турско робство.Той бил един от 24-те манастира, наричани Малка света гора, притихнали из вековните гори около Сливен, облагородявали и обогатявали с дух и книжнина хората от подножието на планината в късното Средновековие. Историята нашепва, че по тези места православната вяра и Божието слово проповядвал самият Теодосий Търновски.

И днес това място, обвеяно в мистичност и святост, привлича много сливналии и туристи с покоя, красотата и духовната си магнетичност. Сред руините властват хармония и умиротворение.

Бялата вода е извор, превърнат в чешма, разположен на най-горното течение на Манастирска река, на пътеката водеща от местността Селището към връх Българка и местността Даула.

Величието на местността Бялата вода, тишината, спокойствието, добрата компания и тръпката да си приготвим заедно обяда, ни се отразиха чудесно.

Очаквайте следващото ни приключение! А дотогава – пожелаваме на всички Феноменчета прекрасна ваканция!!

 

Анета Койчева-Иванова – ръководител на клуб „Природни феномени“ в Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“

Още снимки от новината

bv2
bv3
bv4
bv5
bv6
bv7
bv8
bv9
bv10
bv11
bv12
bv13
bv14
bv15

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев