EN

КЛУБ „ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНИ“ В НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ НА ТЕКСТИЛНАТА ИНДУСТРИЯ

Текстилна1
31.03.2019 / 17:56

Здравейте, скъпи приятели! Вълнуващ и интересен е нашият клуб в Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“– на малките и големи феноменчета, които се потапят всяка седмица в неподправената и толкова богата история и природа на нашия град Сливен.

Днес с удоволствие и нетърпение посетихме Националния музей на тестилната индустрия. Този музей е първата постоянна научнотехническа експозиция в България и има за цел да покаже историята на текстилната техника и технология, да подчертае ролята на Сливен в индустриалното развитие на страната, да представи българския принос в развитието на световното текстилно производство. И днес сградата е величествена – това е сградата на първото текстилно училище в България. Построена е през 1906 г. и е паметник на културата.

Чухме историята за основателя на българската текстилна индустрия – Добри Желязков. Добри Желязков, наричан още Фабрикаджията, сливенския предприемач, изградил през 1834 година първата в България и на Балканите текстилна фабрика. Качеството и вида на текстила, произведен във фабриката, заинтригувало дори султана – Махмуд II, който през 1836 година издал ферман и узаконил първата българска фабрика в Сливен, освободил я от данъци и наредил да бъде оказвано на предприемача Добри Желязков пълно съдействие от местните турски власти. Част от сградата на фабриката е запазена и до днес и се вижда до Музея на текстилната индустрия. Видяхме ключа от фабриката, останал като реликва и си представихме големите железни порти и идващите сутрин работници. Разказът и демонстрациите на екскурзовода ни впечатлиха и отново като с машина на времето ни върнаха години назад. За да ни покажат за сетен път величието на българина, предприемаческия му дух, усета за красота и уют и невероятното му трудолюбие.

Нашето пътешествие продължава – очаквайте следващото ни приключение.

За любителите на историята:

https://www.polytechnicsofia.com/muzej-na-tekstilnata-industriya

Анета Койчева-Иванова - ръководител на клуб "Природни феномени" в Хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов"

Още снимки от новината

Текстилна2
Текстилна3
Текстилна4
Текстилна5
Текстилна6
Текстилна7
Текстилна8
Текстилна9
Текстилна10
Текстилна11
Текстилна12
Текстилна13
Текстилна14
Текстилна15

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев