EN

НАДЕЖДА ЗАХАРИЕВА В СЛИВЕН

Надежда Захариева
22.05.2018 / 14:51

Надежда Захариева, съпруга на поета Дамян Дамянов, патрон на хуманитарната гимназия в Сливен, бе за два дни в града във връзка с отчитането на националния конкурс за поезия „Дамян П Дамянов“ . Този конкурс е учреден от община Сливен в партньорство с ИК „Жажда“ през 2006 г. Наградата се състои от диплом, плакет и парична премия. Конкурсът се провежда на всеки две години в навечерието на 24 май и в него могат да участват поети от цялата страна, издали стихосбирки през предходната година. Присъжда се и награда за дебют (диплом и парична премия), осигурени от Издателска къща „Жажда“. Във всички досегашни конкурси поетесата Надежда Захариева е член на журито, а в последните две издания е и негов председател.

На 21 май в зала „Сливен“ Надежда Захариева участва в в официалната церемония по връчване на отличието. Тя обяви решението на журито, което присъжда националната награда за поезия "Дамян Дамянов" за 2018 г. на поета Васил Славов. Авторът, който от години живее в САЩ, е отличен за поетичния му сборник "Следверие". Пред публиката Надежда Захариева защити решението на оглавяваното от нея жури и припомни думите на поета Борис Христов за твореца със сливенски корени: "В своето уединение, ако не е наложено насила, писателят е обладаван често от натрапчивата мисъл - на кой висок хълм да възлезе, та по-добре да е видян... Васил Славов - и в поезията, и в прозата - е отдавна на върха, без сам да знае. Може би защото никога не е знаел, че е "човек на изкуството", а работник приведен над Пътя, по който върви и отминава... Човекът."

Награда за дебют получи поетесата Виолета Михова за книгата си "Илюзиите не умират”.

Сред публиката в залата бе и професор Мария Шишеджиева-Попова, преподавател по семиотика в Нов български университет, дъщеря на сливенския краевед Никола Шишеджиев и дългогодишна приятелка на семейството на Дамян Дамянов-

Още снимки от новината

Следствие - Васил Славов
Виолета Михова
"Илюзиите не умират”.
Виолета Михова
спомени

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев