EN

УЧЕНИЦИ ОТ ПХГ „Д. ДАМЯНОВ“ СЕ ПРЕДСТАВИХА ДОСТОЙНО НА УЧЕНИЧЕСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА Г.С. РАКОВСКИ

участници в конференцията
03.11.2017 / 19:11

„Отношението на Георги С. Раковски към църковно-националната борба и приносът му в нея според историографските му произведения, лична кореспонденция и публицистика”, е темата на презентацията, с която дванайсетокласникът от Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” Иван Тенев предизвика интереса на журито от трима професори-историци на проведената в Котел национална ученическа конференция. Той получи Грамота за отлично представяне и подарък – книгата на Панко Анчев „Българският ум, непрочетеният Г.С. Раковски”. Добре се представиха и останалите трима участници-единайсетокласници. Петя Андреева прочете своето есе „Георги Раковски за политиката на Русия спрямо българите”, а нейната съученичка Денислава Стойчева – есето си „Георги Раковски – идеолог на Българското Възраждане”. „Публицистът Раковски – непознатата страна на революционера”, бе темата на есето на Габриела Калчева.

Ученическата конференция по повод 150 години от смъртта на великия котленец се проведе в училището, чийто патрон е идеологът на българското национално освобождение и бе едно от важните събития в празника на град Котел - 1 ноември. Освен СУ „Георги С. Раковски”, организатори на събитието са Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието – Сливен, Община Котел и Историческият музей в Котел. В конференцията с доклад, историческо есе, компютърна презентация или филм, участваха ученици от IX до XII клас от страната и наши сънародници, бесарабски българи от Болград, Украйна.

Учениците от Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” се включиха и в някои от празничните прояви – в срещата-разговор на тема „Приносът на котленци в процесите на Българското възраждане” с участието на проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Андрей Андреев и проф. д-р Пламен Митев, в тържествения ритуал на площада. Те поднесоха цветя пред паметника на Г.С.Раковски и на котленските възрожденци.

Още снимки от новината

участници в конференцията
участници в конференцията
участници в конференцията
участници в конференцията
грамота на Иван Тенев
участници в конференцията
участници в конференцията
участници в конференцията
плакат на конференцията

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев