EN

ДО ИТАЛИЯ И ОБРАТНО

проект "Коменски"- Италия
05.12.2012 / 13:20

От 13 до 18 ноември 2012 г. се проведе поредната мобилност по проект “Толерантността – ключ към социалната интеграция на младите европейски граждани” в Италия. Пътуването се осъществи със самолет до Рим, а след това с автобус до гр.Гротаминарда(Grottaminarda), южна Италия. Срещата беше много очаквана и посрещането беше изключително вълнуващо. С помощта на съвременните средства за комуникация -скайп и фейсбук предварително се стопи всякаква дистанция между учениците и учителите.

Първият работен ден по програма бе в училището - Istituto Statale di Istruzione Superiore. Учениците имаха учебни занятия със своите нови приятели. Любопитството бе водещо и от двете страни – какво учат по общообразователните и профилираните предмети. Особен интерес предизвика запознаването на домакините ни с българската азбука. Кристин Баджева и Станимира Желева от 10”а” клас научиха новите си приятели как да изписват на български имената си. Съвместната работа на всички участници в този първи работен ден продължи с презентации на тема “Моят град”. За наша огромна радост и гордост презентацията впечатли повечето участници, тъй като заваляха въпроси от рода на “Това твоят град ли е?’, “Тази музика българска ли е?”

Вторият ден отново прекарахме в училището на домакините. Предстоеше изпълнението на обичаи отличителни за нацията. Ние представихме нашата държава с изработването на мартеници. Всички много ги харесаха и поискаха да им направим подаръци.

Третият ден бе особено очакван – предстоеше екскурзия до град Неапол – столица на региона Кампания, на трето място по население след Рим и Милано. Разходката ни започна от катедралата в Неапол построена в края на ХІІ век, в която се съхраняват мощите на Сан Дженаро, светецът-покровител на Неапол. Според разказаното от местните екскурзоводи катакомбите са служили като място за събрания, за погребения и за разучаване на раннохристиянския култ. Подтискащите гледки от катакомбите заменихме с една прекрасна разходка по неаполското крайбрежие като междувременно снимахме тесните улички, кооперации с интересна архитектура със саксии с много цветя. Не пропуснахме да опитаме от прочутата италианска пица, както и неповторимия италиански сладолед (gelato).

"Виж Неапол и умри", казва Гьоте, след като посещава града, отразяващ се във водите на Неаполитанския залив в подножието на Везувий. Неапол бил толкова живописен и неотразим, че според немския класик онзи, който веднъж види тази гледка, вече може да си отиде спокоен, че е познал най-прекрасното място. Ние също бяхме очаровани от красотата на гледките, които се откриха пред нас.

Четвъртият ден беше определен за свободен. Част от учениците разгледаха други градчета близо до Гротаминарда, а част от учителите се качиха на Везувий и разгледаха Помпей. Последната вечер остана незабравима не само заради приятно изкараните дни изпълнени с различни емоции, но и за това че в Италия намерихме приятели, които ще останат в сърцата ни за цял живот! Очакваме ги с нетърпение през април 2013 !

Още снимки от новината

проект "Коменски"- Италия
проект "Коменски"- Италия
проект "Коменски"- Италия
проект "Коменски"- Италия
проект "Коменски"- Италия
проект "Коменски"- Италия
проект "Коменски"- Италия
проект "Коменски"- Италия
проект "Коменски"- Италия
проект "Коменски"- Италия
проект "Коменски"- Италия
проект "Коменски"- Италия

 

Маргарита Маркова
 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев