EN

ЕКСКУРЗИЯ СЛИВЕН-КОПРИВЩИЦА- ПЛОВДИВ- СЛИВЕН

сборна група от 8, 9, 10 и 11 клас пред паметника на Г. Бенковски
28.11.2011 / 17:42

На 26 и 27 ноември ученици от Хуманитарна гимназия “Дамян Дамянов” осъществиха екскурзия с учебна цел по маршрут Сливен-Копривщица-Пловдив-Сливен.

Началото на екскурзията бе поставено първо с посещение на къща-музей Христо Ботев в град Калофер. Някои от учениците, които вече са я посещавали изпробваха силите си и се изкачиха до паметника на гениалния поет и революционер.

В град Копривщица историческата ни разходка започна с изкачване до паметника на Георги Бенковски, откъдето всички видяхме целия град. Този момент беше запечатан с обща снимка , след което посетихме къщата-музей на Георги Бенковски. Думите на Иван Хаджийски ни провокираха и предизвикаха много интересни коментари.

Много емоционално бе посещението ни в училището „Св. св. Кирил и Методий“ - първото класно училище в България (1837 г.). Как ли протича един учебен час? Как са се оценявали тогавашните ученици не само по знания, но и по поведение? Какви занаяти са се учили? Много въпроси, на които всеки намери отговор. На тръгване ентусиазирано си взехме по един модел куклички за домашна работа.

Разходката из Копривщица продължи с посещението на къща-музей на поета Димчо Дебелянов – най-нежният поет в българската литература. В двора на къщата ни посрещна седналата на прага майка – оригиналният паметник на скулптура Иван Лазаров. В двора на църквата “Св.Николай” се поклонихме на гроба на Дебелянов. Последната къща – музей бе на Тодор Каблешков и за финал Каменният мост „Първа пушка“, на който е произведен първият изстрел от Априлското въстание

Тръгнахме си от Копривщица с обещанието, че непременно трябва да дойдем пак, за да видим. Въстановка на избухването на Априлското въстание.

 

Още снимки от новината

къща- музей Бенковски
къща- музей на Т. Каблешков
пред къщата- музей на Д. Дебелянов
модел на кукличка
думи на Иван Хаджийски
първото  класното училище гр. Копривщица
в класното училище гр. Копривщица
в класното училище гр. Копривщица
в класното училище гр. Копривщица
наблюдение тъчене на стан
пред паметника на Г. Бенковски

 

Маргарита Маркова
 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев