EN

В МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА С ДОБРОВОЛЧЕСКИ ДУХ

членове на клуба
16.11.2011 / 21:29

В днешното забързано ежедневие, кипящо от промени и бързо развиващи се технологии, е трудно да се отдели време за доброволчески дейности. Но ползите от тях са огромни – за младите хора, за семействата им, за нас - учителите и за обществото.

Много организации, по всички краища на света, планират вълнуващи събития, за да покажат разнообразието, размаха и дълбочина на доброволческата дейност в световен мащаб, за да привлекат вниманието върху доброволчеството и да мобилизират много повече доброволци.

Хуманитарна гимназия « Дамян Дамянов», също е част от доброволчеството. Съществуващият клуб «Безвъзмездна помощ» с координатор Христина Димитрова- ученичка от 11а клас функционира на доброволен принцип съвместно с БМЧК- Сливен. Не една и две са инициативите, които са проведени заедно с тях, но не са и малко дейностите инициирани и осъществени самостоятелно с активното участие на учениците от гимназията. (краткото филмче е израз на някои от тях). Благотворителността е част от доброволческата дейност, с която възпитаниците на гимназията могат да се похвалят. Благотворителен концерт и дебат на тема «Дават ли българите пари за благотворителност» са малка част от дарителските кампании организирани и осъществени от учениците с цел събиране на средства за лечение на деца с тежки заболявания. Това отново е акт на доброволчество, прерастващ в респектиращ урок по безкористност за всички ученици и учители.

Без парадна публичност и без претенции за признание влагаме сърце и труд и в други хуманни начинания. По инициатива на Ученическия съвет са събрани средства от продажбата на новогодишни картички изработени от учениците на гимназията. Тези средства съвместно със събраните от акцията на членовете на клуб «Безвъзмездна помощ» към БМЧК , бяха дарени за кампанията «Подари ми коледа». По желание на дарителите, доброволци от гимназията заведоха деца в неравностойно положение на куклен театър. Заедно с малките си приятели се потопиха в приказката на оживелите герои от «Принцът и граховото зърно».

Но и самите доброволци могат да бъдат актьори, когато каузата е в името на доброто. В ролите на Афродита, Купидон, Дявол и Ангел поднесоха на своите съученици валентинки с пожелания , а събраните средства отнесоха отново за хуманни цели.

Не само финансовите средства са израз на доброволчески акт, а и оказаното внимание, усмивките на малките деца, добрата дума... В контекст на това са традиционните посещения на доброволци в детска градина «Калина», с които прекараното време в игри и забавления ще оставят трайна диря в живота на нашите възпитаници.

Прикачени файлове към новината

Станимира Арнаудова
Христина Димитрова, ученичка в 11а клас
 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев