EN

ЗРЕЛОСТНИЧКА ОТ ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ – ЛАУРЕАТ В НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА

Гражданско образование
02.05.2023 / 21:20

От 28 до 30 април в Силистра се проведе националният етап на ученическата олимпиада по гражданско образование. Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ участва в четвърта възрастова група с два проекта. По регламент в националния кръг всеки проект се представя и защитава от един участник в разработването му.

Идеята на Даяна Желева, Анна Малинова и Цветелина Манолова - ученички в XII клас, на които предстоят последните училищни дни, зрелостни изпити и кандидатстудентски вълнения, е са се окаже помощ и да се работи по превенцията на сексуалния тормоз над момичета и жени в интернет. Те предлагат това да стане чрез форум-театър и групи за взаимопомощ. От собственото проучване на ученичките става ясно, че засегнатите жертви са много висок процент, но повечето от тях мълчат, понеже се срамуват. Затова и техния проект се нарича „Не си сама!“.

Проектът на Габриела Русева и Полина Попова – ученички от XIа клас, предлага оригинален и лесен начин да се справим с последиците от смяната на зимно и лятно часово време. Решението е лесно – в хуманитарната гимназия може да бъдат утвърдени два графика на учебното време – зимен и летен. На защитата на проекта присъства и представител на европейската комисия, който специално поздрави екипа с думите „Няма нужда да чакате Брюксел да реши всички проблеми, щом можете и сами – действайте!“

Първото препятствие пред момичетата беше решаване на казус. И двете ученички избраха да работят по реален казус с бездомни кучета. Даяна Желева получи най-висок брой точки от цялата си състезателна група на този етап. Във втори етап момичетата защитаваха своите проекти пред национална комисия в състав: проф. Петя Кабакчиева, доц. д-р Евелина Варджийска и доц. д-р Владимир Станев. С убедителни аргументи, ефектно представяне и изключително присъствие ученичките впечатлиха журито.

Финалното класиране беше обявено от председателя на националната комисия, известния български философ проф. Христо Тодоров. Заслужено Даяна Желева зае второто място и получи титлата „лауреат“. Допълнителна награда Даяна получи и от представителя на европейската комисия – пътуване до Брюксел с посещение на европейските институции. Габриела се класира в центъра на състезателната си група, със сериозна заявка за победа през следващата учебна година.

Подготовката на момичетата се провежда в редовните учебни часове и в групите за занимания по интереси. Гражданското образование е комплексна дисциплина и за успеха им имат принос както техният ръководител Стефка Генчева, така и всички учители в гимназията. Проектната работа изисква широка обща култура, много знания и утвърдени ценности и добродетели – всичко онова, което е залегнало в основата на хуманитарното образование. При защитата на проектите националната комисия беше приятно изненадана, че в България съществува толкова иновативно и либерално училище, в което интересите на децата са винаги на първо място.

Стефка Генчева

Още снимки от новината

Гражданско образование
Гражданско образование
Гражданско образование
Гражданско образование
Гражданско образование
Гражданско образование
Гражданско образование
Гражданско образование
Гражданско образование
Гражданско образование

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев