EN

В ПАНОРАМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ “ДАМЯН ДАМЯНОВ” ПРЕДСТАВЯ ДВЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ КЪМ БЪДЕЩИТЕ ОСМОКЛАСНИЦИ

училище
30.04.2021 / 05:10

Във виртуалната Панорама на образованието в Сливен Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” ще представи пред седмокласниците и техните родители приема си за новата учебна година.

Наесен училището за пореден път ще отвори врати за ученолюбиви млади хора с доказан интерес към хуманитаристиката. Паралелката с профил „Хуманитарни науки“ очакваме да изберат седмокласници, които обичат литературата, историята и философията и които знаят, че без чужди езици бъдещата им реализация ще бъде непълноценна. Тези четири предмета са профилиращи в петгодишния курс на обучение и по тях ще се полагат държавните зрелостни изпити в края му. Многото часове по тези предмети осигуряват най-добра и целенасочена подготовка за онези момичета и момчета, които смятат да продължат своето образование и да получат професионална реализация в области като филологията и лингвистиката, правото, историята, журналистиката и връзките с обществеността, публичната администрация, политологията, социологията, сигурността и отбраната, в културните институти и др.

Второто ни предложение е професията Екскурзовод. В последните години преди пандемията туризмът безспорно бе най-проспериращ отрасъл на родната икономика и сме убедени, че му предстои да възстанови предищните си позиции. Пълноценното изживяване от потребителя на туристическата услуга, за която мнозина предлагат романтичното определение „сбъдване на мечти“ е невъзможно без професионалното участие на екскурзовода. Той съпровожда и ръководи чужди туристи в страната и наши в чужбина, разкрива пред тях красотите на близките или далечни дестинации, въвежда в историческото минало, в материалната и в духовната култура на хората от посещаваните места. Той е организатор и ръководител, финансист, посредник. Хуманитарното образование му гарантира добра обща култура, креативност, самодисциплина и чувство за отговорност. Туристите ще запомнят различни страни от дейността му - емоционалните му беседи при посещения на забележителности, музеи, културни и спортни програми, перфектно уредените финансови въпроси при заплащането на предложените туристически услуги, компетентната му намеса при всеки казус, отличната му комуникация с всички потребители. Обучението по професията осигурява задълбочена подготовка и знания за културно-историческото наследство и природния потенциал на различни региони и дестинации, както и за правилата и изискванията при разработване и провеждане на различни видове екскурзоводски беседи. Ще изграждаме у учениците в петгодишния им курс в гимназията и умения за рекламиране и предлагане на пазарно ориентиран туристически продукт. Предвидено е разширено изучаване на английски език и втори чужд език по избор, екскурзоводски стажове в реални условия и обучение от професионални екскурзоводи. Много висши училища в страната и в чужбина предлагат надграждане на получените знания и умения. Струва ни се важно обаче да отбележим, че завършилите средния курс на обучение наши възпитаници ще придобият професионална квалификация „Екскурзовод” и ще имат възможност да се запишат в Националния регистър на екскурзоводите в България: (https://ntr.tourism.government.bg/…/Certificates…/guides.xsp).

Ако седмокласниците и техните родители желаят да получат по-подробна информация за живота на училищната ни общност, могат да посетят нашия сайт: https://hg.sliven.net или профила ни в социалната мрежа: https://www.facebook.com/diana.tuo?epa=SEARCH_BOX

 

Още снимки от новината

Прием

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев