EN

ТЕАТРАЛНАТА ТРУПА НА ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ ЩЕ ПРАВИ СОЦИАЛЕН ТЕАТЪР

lager-1
02.11.2020 / 18:38

В продължение на седмица младите театрали от Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, заедно със свои връстници от цялата страна, участваха в творчески лагер в Чепеларе. Обучението им по програмата „Индивидуално осъзнаване на правата на човека – да опитаме чрез изкуство” бе организирано от сдружението с нестопанска цел „Театър Цвете”, чийто екип вече много години прилага драма- и театрални техники в социалната и в образователната сфери.

Не само младите артисти, но и училищната общност на хуманитарната гимназия в средата на месец октомври имаха възможност „на живо” да се запознаят и да участват във форум театър, когато театър „Цвете” им гостува. Тогава на сцената на военния клуб бе показана историята на наивно момиче, което попада в мрежите на наркоразпространители и така изгубва мечтите, а и живота си. Театралната игра постепенно предизвика активен диалог с публиката и изиграване на алтернативните решения на героинята. Екипът на театъра показа друг начин за ефективно здравно обучение, целящо предотвратяване на употребата на наркотични вещества и свързания с това риск от заразяване с ХИВ.

В красивото родопско градче професионални актьори, режисьори, психолози и доброволци от театър „Цвете” показаха на участниците в лагера как вече 27 години прилагат в работата си новаторски интерактивни театрални техники, които помагат на деца и младежи да опознаят и приемат себе си и другите, провокират личностното им развитие и окуражават позитивното им включване в обществения живот. В дните на обучението се редуваха интерактивни и социометрични игри, усвояване на драма техники, драматизиране на различни казуси, свързани с правата на човека. В края на лагера се обсъдиха, планираха и договориха предстоящите задачи пред трупата. Ангажиментът на младите актьори е след това обучение чрез форум-театрални представления да предоставят на свои връстници от различни училища в областта шанс да изпробват в безопасна среда различни модели на поведение в кризисни моменти.

Още снимки от новината

lager-2
lager-3
lager-4
lager-5
lager-6
lager-7
lager-8

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев