EN

ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА – ДВЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ “ДАМЯН ДАМЯНОВ” КЪМ БЪДЕЩИТЕ ОСМОКЛАСНИЦИ

phg
01.07.2020 / 11:43

Наесен Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ отново ще отвори врати за ученолюбиви млади хора и това, което най-напред желаем да предложим на бъдещите ни ученици, е паралелката с профил „Хуманитарни науки“. Тя е най-адекватен избор за днешните седмокласници, които обичат литературата, историята и философията и които знаят, че без чужди езици бъдещата им професионална реализация би била непълноценна. Четирите предмета са профилиращи в петгодишния курс на обучение и по тях ще се полагат държавните зрелостни изпити в края му. Новите нормативни документи в образованието обвързаха избора на профил с изборa на втори предмет за ДЗИ. Така бъдещите хуманитаристи следва да са наясно, че в края на обучението си ще избират втори държавен изпит измежду историята, философията и английския език, тъй като първият – български език и литература, си е задължителен. Считаме, че хуманитарното ни средно училище, с многото часове по тези предмети, успява да осигури най-добра и целенасочена подготовка за онези свои възпитаници, които смятат да продължат своето образование и да получат професионална реализация в области като филологията и лингвистиката, правото, историята, журналистиката и връзките с обществеността, публичната администрация, политологията, социологията, сигурността и отбраната, в културните институти и др.

Второто ни предложение е професията Екскурзовод. В последните години туризмът бе безспорно най-проспериращ отрасъл на родната икономика и след проблемните последни месеци му предстои да възстанови предищните си позиции. Пълноценното изживяване от потребителя на туристическата услуга, за която мнозина предлагат романтичното определение „сбъдване на мечти“ е невъзможно без професионалното участие на екскурзовода. Той съпровожда и ръководи чужди туристи в страната и наши в чужбина, разкрива пред тях красотите на близките или далечни дестинации, въвежда в историческото минало, в материалната и в духовната култура на хората от посещаваните места. Той е организатор и ръководител, финансист, посредник. Хуманитарното образование му гарантира добра обща култура, креативност, самодисциплина и чувство за отговорност. Туристите ще запомнят различни страни от дейността му - емоционалните му беседи при посещения на забележителности, музеи, културни и спортни програми, перфектно уредените финансови въпроси при заплащането на предложените туристически услуги, компетентната му намеса при всеки казус, отличната му комуникация с всички потребители. Обучението по професията осигурява задълбочена подготовка и знания за културно-историческото наследство и природния потенциал на различни региони и дестинации, както и за правилата и изискванията при разработване и провеждане на различни видове екскурзоводски беседи. Ще изграждаме у учениците в петгодишния им курс в гимназията и умения за рекламиране и предлагане на пазарно ориентиран туристически продукт. Предвидено е разширено изучаване на английски език и втори чужд език по избор, екскурзоводски стажове в реални условия и обучение от професионални екскурзоводи. Много висши училища в страната и в чужбина предлагат надграждане на получените знания и умения. Струва ни се важно обаче да отбележим, че завършилите средния курс на обучение наши възпитаници ще придобият професионалната квалификация „Екскурзовод” и ще имат възможност да се запишат в Националния регистър на екскурзоводите в България:

https://ntr.tourism.government.bg/…/Certificates…/guides.xsp)

Ако седмокласниците и техните родители желаят да получат по-подробна информация за живота на училищната ни общност могат да посетят нашия сайт: https://hg.sliven.net или профила ни в социалната мрежа: https://www.facebook.com/diana.tuo?epa=SEARCH_BOX

Още снимки от новината

humanitarni
ekskurzovod

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев