EN

ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ“ ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

recital-1
18.01.2020 / 13:30

На 18 януари 2020 г. се навършват 85 години от рождението на Дамян Дамянов – патрон на Профилираната хуманитарната гимназия в Сливен. По този повод на 17 януари представителна група ученици, заедно със своите учители, поднесоха цветя пред паметната му плоча на площад „Васил Левски“. В ритуала участваха Димитринка Петкова, заместник-областен управител, Димитър Назъров, старши експерт по математика в Регионалното управление на образованието, пенсионери от клубовете „Дамян Дамянов“ и „Будители“, представители на сливенски читалища. Директорът на гимназията Жельо Радев подчерта трайното присъствие на поета в литературната ни съкровищница и гордостта на училищната общност от факта, че той е патрон на гимназията. Димитринка Петкова говори за художественото майсторство на големия поет и прочете негоно стихотворение.

По традиция празникът продължи с рецитаторски конкурс под надслов „Магията на Дамяновото слово” в зала „Май“. Гости на празника бяха Димитринка Петкова, заместник-областен управител, д-р Николай Сираков, директор на Регионалния исторически музей, Милена Желева, председателка на обществения съвет, Георги Божев, председател на сдружение „Активен гражданин“, както и други представители на местната общност – приятели на гимназията.

В тазгодишния конкурс се явиха 30 участници от различни училища в общината, както и участници от Варна, Шумен и Стралджа. Всички се представиха отлично, рецитирайки стихове на Дамян Дамянов. Компетентното жури определи победителите в различните възрастови групи:

І възрастова група: Христина Петрова, V клас, ОУ „Св. Св. Кирил и и Методий“, гр. Сливен

II възрастова група: Синем Исмаил, IX клас, ЦПЛР-ОДК, гр. Шумен

III възрастова група: Кристина Георгиева, XII клас, ППМГ „Д. Чинтулов“, гр. Сливен

Пълен списък с отличените рецитатори можете да видите в прикачения файл.

В програмата за първи път бе включена сценична адаптация на единствения драматургичен опит на Дамян Дамянов „Преди всичко любов”, представена от младите актьори от театралната работилница „Опит за летене” и музикантите от училищната вокално-инструменталната група „Монолог.

Директорът на гимназията Жельо Радев награди победителите в конкурсите за рецитаторско майсторство и за лично творчество – поезия, проза, компютърна графика и видеоклипове, вдъхновени от стиховете на Дамян Дамянов.

С вълнуващо слово към участниците в тържеството се обърна Димитриинка Петкова, заместник-областен управител. Тя отбеляза нарастващата популярност на конкурсите сред ученици и учители от цялата страна и пожела на представителите на училищната общност на гимназия „Дамян Дамянов” да отстояват с дързост и вдъхновение името на своя патрон и с високи резултати в образователно-възпитателния процес да доказват значимата роля на хуманитарното образование за изграждане на активни граждани на родината.

Честит празник на всички ученици, учители и приятели на Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“! Честит празник на всички признателни съграждани на големия български поет!

Още снимки от новината

recital-2
recital-3
recital-4
recital-5
recital-6
recital-7
recital-8
recital-9
recital-10
recital-11
recital-12
recital-13
recital-14
recital-15
recital-16
recital-17
recital-18
recital-19
recital-20
recital-21
recital-22
recital-23
recital-24

 

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев