EN

БЪДЕЩИ ЕКСКУРЗОВОДИ ОТБЕЛЯЗАХА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ТУРИЗМА

RIM-1
26.09.2019 / 21:30

През новата учебна година в Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” започна обучението на паралелка осмокласници по професията екскурзовод. На десетия си ден в новото училище те посетиха Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков”, емблематично за града ни място на колективната памет, с което отбелязаха и Световния ден на туризма.

От 1980 година Световната туристическа организация към ООН отбелязва Международния ден на туризма на 27 септември. "Туризъм и работни места: По-добро бъдеще за всички " е мотото на Световния ден на туризма (WTD) през 2019 година. Тази година страна домакин на честването е Индия, която е активен член на Световната организация по туризъм.

В музея учениците бяха посрещнати от екскурзовода Петя Димитрова и на практика съпреживяха двете страни на магията „туризъм” – бяха и обект на беседата, и едновременно „влизаха” в бъдещата си професионална роля. Макар че позицията на музейния екскурзовод е една от възможностите за бъдещата им професионална реализация, те слушаха емоционалната беседа на Петя Димитрова и се вглеждаха внимателно в дизайна на музейната експозиция. Впечатли ги широкия кръг познания, които притежава екскурзоводката, умението ѝ увлекателно да представя артефактите в техния исторически контекст, да задържа и насочва вниманието на своите посетители към отделни експонати в богатата музейна експозиция. Ефектът от това първо посещение е налице - учениците с трепет очакват срещата си със следващия туристически обект в града.

В последните години туризмът е безспорно проспериращия отрасъл на родната икономика. Пълноценното изживяване от потребителя на туристическата услуга, за която мнозина предлагат романтичното определение „сбъдване на мечти“, е невъзможно без професионалното участие на екскурзовода. Той съпровожда и ръководи чужди туристи в страната и наши в чужбина, разкрива пред тях красотите на близки или далечни дестинации, въвежда в историческото минало, в материалната и в духовната им култура. Той е организатор и ръководител, финансист, посредник. Хуманитарното образование му гарантира добра обща култура, креативност, самодисциплина и чувство за отговорност. Туристите ще запомнят различни страни от дейността му - емоционалните му беседи при посещения на забележителности, музеи, културни и спортни програми, перфектно уредените финансови въпроси при заплащането на предложените туристически услуги, компетентната му намеса при всеки казус, отличната му комуникация с всички потребители.

Обучението по професията осигурява задълбочена подготовка и знания за културно-историческото наследство и природния потенциал на различни региони и дестинации, както и за правилата и изискванията при разработване и провеждане на различни видове екскурзоводски беседи. Гимназията ще изгражда у учениците в петгодишния курс и умения за рекламиране и предлагане на пазарно ориентиран туристически продукт. Разширено се изучава английски език, а вторият чужд език е по избор на учениците, предвиждат се екскурзоводски стажове в реални условия и обучение от професионални екскурзоводи. Завършилите ще придобият професионална квалификация „Екскурзовод” и ще имат възможност да бъдат вписани в Националния регистър на екскурзоводите в България: (https://ntr.tourism.government.bg/…/Certificates…/guides.xsp).

Още снимки от новината

RIM-2
RIM-3
RIM-4
RIM-5
RIM-6
RIM-7
RIM-8
RIM-9

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев