EN

ДВЕ НОВИ КНИГИ ЗА ЛЮБОВТА В БИБЛИОТЕКАТА НА ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ

N. Milchev-1
11.06.2019 / 13:50

Те са дар за училището от поета Николай Милчев, който участва в последното издание на курса по творческо писане, който вече пет години в Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ води поетесата Валентина Радинска.

Първата стихосбирка е озаглавена „Пейзажи с Лолита“ и за нея Антоанета Алипиева* пише: „Любовта, макар и намерила името си “Лолита”, има малко общо с гибелна и странна страст. Тя е също паяжина, изтъкана от крехки природни форми. Любовното чувство, символизиращо живота, е толкова прозрачно и кратко, колкото е кратък самият живот… Любовта, както и всичко останало в лириката на Николай Милчев, е символизирана чрез пейзажна метафоричност, защото в самото светоусещане на този поет има нещо органично. Но органично не за извечни житейски сюжети, мотиви и знаци, а за единството на тялото и душата, осъдени за миг да бъдат заедно и после да се разпаднат, за да образуват нови форми на природата. Това даже не и пейзаж на душата, а надежда и радост на душата, че някъде и някога я е имало, че нейното съществуване е родило стихотворение, изпълнено с любов и възхита:

 

Вървяха си. Тя беше минзухар,

той беше есен. Тя нехайно каза:

“Не ме е грижа, че си много стар.

Прилича цветето на свойта ваза!”

 

И прецъфтя, и стана лято тя,

той стана пряспа - бяла и гореща.

И се стопи, и леко отлетя

към мястото на вечната им среща.

 

(из цикъла “Златна сватба”)

 

За другата книга „Ти и котките следобед“ самият автор споделя: „Стихотворенията от любов ги няма никъде в живота. Те са в съзнанието, в ума на този, който ги е изживял. Те са затворени в корици и са много повече от всички любови, които аз съм изживял.Защото любовта, която имам в живота, е нещо абсолютно различно. Когато любовта се появи като химия, изминава много дълъг път от сърцето към пръстите, които чрез думи я описват по един съвършено различен начин”. **

А ето какво написа поетът в паметната книга на училището: „На хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ ѝ прилича всичко. Най-вече талант и устрем! И човечност...“

Училищната общност приема с благодарност жеста на Николай Милчев . Желаем му много здраве, бодър дух и нови творчески постижения .

* https://liternet.bg/publish/aalipieva/n_milchev.htm

** http://newsart.net/node/5860

Още снимки от новината

N. Milchev-2
N. Milchev-3
N. Milchev-4
N. Milchev-5
N. Milchev-6

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев