EN

КЛУБ „ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНИ” В ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ”

RIM-1
04.03.2019 / 18:47

Клубът по интереси – „Природни феномени“ – един от клубовете към Профилирана Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, започна своята дейност. Заниманията ни са насочени към всички любители на природата, красотата на Сливенския Балкан и вълшебството на историческите и културни паметници в Сливенски регион.

В петък - на 1 март, нашият клуб с удоволствие посети експозицията на Регионален исторически музей Сливен. С интерес научихме за находките от проучените наоколо тракийски могили, които ясно сочат, че районът на Сливен е част от Долината на тракийските царе. При проучвания край сливенското село Тополчане през 2007 година екипът на доктор Китов е открил тракийска златна маска, датирана от IV век пр.Хр.

Други любопитни находки, които видяхме в музея, са множество златни накити, кожени дамски обувки от римската епоха, стъклени колбички за събиране сълзите на професионални оплаквачки. В музея има специална зала, посветена на находките от крепостта Туида. В залата могат да се видят фрагменти от мозайка в баптистерия на Туида, мраморна плоча с надпис, торс, за който се предполага, че е на бог Асклепий, а също и печат на княз Борис.

Интересният и увлекателен разказ на екскурзовода ни потопи във великолепието на отминали епохи. Определено не ни се тръгваше от музея.

Благодарим на екипа на Регионален исторически музей Сливен за чудесния и вълнуващ следобед на първи март! А нашето пътешествие ще продължи. Очаквайте снимки от следващите прекрасни места, с които ще ви запознаем!

 

Ръководител на клуба: Анета Иванова

Още снимки от новината

RIM-2
RIM-3
RIM-4
RIM-5
RIM-6
RIM-7
RIM-8
RIM-9
RIM-10

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев