EN

НЕЗАБРАВА ЗА ГЕРОИТЕ

nezavisimost
22.09.2018 / 17:58

На 22.09. 2018 г. представителна група от клуб „Памет” при Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” продължи традицията в Деня на Независимостта да полагаме цветя на признателност пред паметника на Шести артилерийски полк. Паметникът се намира в двора на закрито военно поделение по бул. „Бургаско шосе”, южно от градския колодрум. Достъпът до монумента е възможен през охраняемия портал на бившата военна част. От портала до паметника са не повече от двеста крачки. Преди да стигнем до сочещия към Одрин солдат, минаваме покрай бившата учебна сграда на военната част, която съгласно неотменено решение на общинския съвет трябва да стане сливенски музей на бойната слава. Поклонихме се пред паметта на 379-те загинали за независимостта на Отечеството генерали, офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници. Техните имена са изписани върху плочите, поставени върху паметника, под вълнуващия надпис: „На тези, които останаха да ни чакат на бойните полета”. Имената на героите се четат трудно, но все пак изричаме на глас няколко, като си припомняме тристишието на Атанас Далчев:

Всички, паднали за свободата

дето и да е, са наши братя —

пак по кръв, но само че пролята...

Всяко посещение на най-красивия в Сливен военен паметник предизвиква у нас пламенен възторг и акумулира висока доза патриотичен заряд. Неизбежно през петте години, откакто го посещаваме, възниква и въпросът защо общинската администрация – стопанин на терена, не улесни достъпа до него. Може да се регламентира време за посещения, да се поставят информационни табели, да се осигури гид - и без това мястото се пази денонощно от служители на общинската охранителна служба.

В Деня на Независимостта представителна група от XIа клас на хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов” участва и в общоградския ритуал-поклонение пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Още снимки от новината

nezavisimost1
nezavisimost2
nezavisimost3
nezavisimost4
nezavisimost5
nezavisimost6
nezavisimost7
nezavisimost8
nezavisimost9
nezavisimost10

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев