EN

СОБСТВЕНИКЪТ НА ИЗДАТЕЛСТВО ДАМЯН ЯКОВ ГОСТУВА В ГИМНАЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ”

Дамян Яков
08.05.2018 / 21:57

В първия ден на фестивала на детската книга в Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” гостува собственикът на издателска къща „Дамян Яков”. Пред учениците той представи своето издателство. То е основано през 1992 година от Дамян Яков и Маруся Якова. Годишно на книжния пазар издателството представя около 80 нови заглавия. Няколко са предпочитаните от издателите теми. Една от тях е икономиката. По нея вече са представени автори–класици като Милтън Фридман и Джон Кенет Гълбрайт, както и по-младите автори Пол Кругман, Еманюъл Савас, Томас Л. Фрийдман, Робърт Гилпин, Бринк Линдзи и др. За читателите, които се интересуват от проблемите на социологията, психологията и философията издателството е публикувало трудове на Дейвид А. Кипър, Барбара Де Анджелис, Серж Московичи, Питирим Сорокин, Бенджамин Хоф, Юстайн Гордер и др. На българската история са посветени изследванията на Михаил Маджаров, Петър Мутафчиев, Ст. Грънчаров и др. В пъстрата палитра от издания има и книги от областите на театралната критика, книги за деца от български и чужди автори, учебна, учебно-помощна и справочна литература, криминалната поредица „Retro cryme” и литературна класика.

Сред съвременните български автори, публикувани от издателството особено ценно и любимо за училищната общност е издателското бижу - избраните стихотворения на Дамян Дамянов със заглавие „Обича ме, не ме обича”.

Гостът представи пред младите хуманитаристи по-подробно две от новите си издания. Първото е „Светът на Софи. Роман за историята на философията” с автор Юстайн Гордер.Този невероятен роман е обиколил света, превърнат е във филм, в телевизионен сериал и дори в компютърна игра. Това е книга за подрастващи, за младежи, за зрели хора – за всички, които искат да проследят пътя на човешката мъдрост през хилядолетията. Този път е очертан по един завладяващ, необременителен, но и достоверен начин от норвежкия философ Юстайн Гордер.

„Малка история на философията“ от съвременния британски философ Найджъл Уорбъртън е изключителен разказ за най-важните философски школи, за най-известните мислители и техните учения от древността до наши дни. Уорбъртън не само прави философията достъпна – той ни вдъхновява да мислим и да спорим, да изтъкваме доводи и да питаме.

В края на вълнуващата среща издателят Дамян Яков направи щедър дарителски жест към училищната общност. Библиотеката на гимназията от днес разполага с по две от книгите на патрона си, на Юстайн Гордер и на Найджъл Уорбъртън.

 

Още снимки от новината

среща с Дамян Яков
Дамян Яков
Обича ме, не ме обича - Дамян Дамянов
Света на Софи
Малка история на философията
изд. Дамян Яков
плакат

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев