EN

ИВАН ТЕНЕВ ОТ ГИМНАЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ“ – НОСИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА В КОНКУРС ЗА КРАЕВЕДСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Иван Тенев
03.05.2018 / 09:46

На 2 май, пред паметника в историческата местност Оборище, Димитър Цоцорков от фондация „Цоцорков род“ връчи националната награда в ученическия конкурс за краеведско историческо изследване на дванадесетокласника от Профилираната хуманитарна гимназия “Дамян Дамянов” Иван Тенев. Конкурсът се организира в памет на проф. д-р Лъчезар Цоцорков – меценат на културата, почетен гражданин на Панагюрище и радетел за съхраняване на родовата памет. Тази година надпреварата е посветена на 140 години от Освобождението на България и преминава под наслов „Освобождението на моя роден край в събития и личности”

„За истинския българин винаги духовно начало е бил зовът на патриарха на нашето Възраждане Паисий Хилендарски: ”Българино, не забравяй своя род, история и език!”. Само опреснили родовата си памет и спомена за съзидателните дела на предците ни, ние можем да имаме самочувствието на българи и граждани на Европа, и да прибавяме нашите дела към делата на великите ни потомци. Баща ми, Лъчезар Цоцорков живееше воден от мисълта, че смисълът на човешкия живот е да оставим света по-добър след нас. Той вложи цялата си енергия, за да направи Панагюрище и страната ни място, в което да живеят и да се развиват младите хора, които са бъдещето на нацията, и не забрави своя род и корените си дълбоко вплетени в свещената българска земя. Затова фондация „Цоцорков род“ учреди наградата „ Проф. д-р Лъчезар Цоцорков” в памет на един голям родолюбец.

Носителят на Националната награда „Проф. д-р Лъчезар Цоцорков” Иван Тенев благодари на организаторите на конкурса, които дават възможност на младите хора да изследват своите родови корени, да се запознаят със завета на своите предци, да го възкресят в съвремието. „Мястото, на което се намираме сега ни задължава да помним героичните събития от пролетта на 1876-та година, които са върхова проява на българския възрожденски дух, и показват на какво е способен българина, когато е решен да добие своята свобода”, каза победителят в конкурса.

Още снимки от новината

Иван Тенев
плакат

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев