EN

ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ В СЛИВЕН ОТКРИ ПЪРВАТА В СТРАНАТА ПАРАЛЕЛКА ЗА СОЦИАЛНИ РАБОТНИЦИ*

ПХГ "Дамян Дамянов"
04.04.2018 / 19:43

Хуманитарната гимназия "Дамян Дамянов" в Сливен открива първата по рода си в страната паралелка за професионална подготовка на "сътрудник социални дейности", която ще бъде насочена към работа с деца и семейства в риск.

 

Според учебния план по специалността, одобрен от Министерството на образованието, се предвижда гимназистите да изучават предмети като законодателство и социална практика, методи на социалната работа, детска психология, основи на психопатологията, семейна педагогика, както и здравословни и безопасни условия на труд. В VIII клас ще има въведение в социалните дейности и практика, свързана с посещение на различни институции и служби, в които се извършва грижа за деца.

Учениците, завършили специалността, ще придобият трета степен на професионална квалификация.

 

"До сега по този учебен план са работили само неправителствени организации, които са провеждали задочно или вечерно обучение по тази специалност", уточни за OFFNews директорът на Хуманитарната гимназия в Сливен - Жельо Радев.

Радев каза още, че министърът на образованието и всички, които са на власт, са разтревожени, че професионалното образование закъсва:

 

"Ние търсихме решение чрез други професии като библиотекар, аниматор в туризма, но като сондирахме мненията, се разбра, че паралелка за социален работник е много добра идея."

 

Той добави, че тази професия е много разпознаваема сред уязвимите общности и посочи, че в Сливен "представителите на тези общности сред седмокласниците са 2/3".

Жельо Радев заяви, че Регионалното управление на образованието е трябвало да провери дали има условия за провеждане на такова обучение, както и дали има подготвени учители за специалността.

 

"Ние отговорихме на тези изисквания. По създаването на тази паралелка се произнесе и отрасловият съвет по заетостта, който подкрепи идеята. Вече има заповед на началника на Регионалното управление на образованието", каза още директорът.

 

*Препечатано от OFFNews: https://offnews.bg/obshtestvo/humanitarnata-gimnazia-v-sliven-otkri-parvata-v-stranata-paralelka-za-678055.html

 

Бележка на администратора: За новата учебна година Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” ще приеме ученици, завършили основно образование и в двете си традиционни досега паралелки – с профил”Хуманитарни науки” и с профил „Обществени науки”, като втората е единствена в област Сливен.

 

Още снимки от новината

стопер

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев