EN

ПЕТАТА СИ ГОДИШНИНА ОТБЕЛЯЗА ИНСТИТУТ „КОНФУЦИЙ“ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

5 години институт "Конфуций" във В. Търново
15.10.2017 / 15:41

В пет поредни дни Институт „Конфуций“ във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ с различни инициативи отбеляза пет години от своето основаване. В събота приключи Международната научна конференция „Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай и страните от Централна и Източна Европа“. Един от докладите, предизвикал интереса на участниците в конференцията, бе на възпитаника на гимназия „Дамян Дамянов“ Георги Николаев, сега студент по право в университета. Докладът носеше предизвикателното заглавие „Китай достига до нови небеса“ и в него бяха очертани амбициите на огромната държава да постигне „китайската мечта“, очертана неотдавна от лидера Си Дзипин.

В съботната вечер в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ се състоя тържествен концерт, посветен на годишнината на Институт „Конфуций“. В приветственото си слово професор Пламен Легкоступ, ректор на университета в мандат 2007-2015 г., сега Главен съветник на Централата на Институт „Конфуций“ (Ханбан), очерта приноса на образователната институция с нестопанска цел за разпространяване на китайския език и култура, за задълбочаването на познанията на българите за Китай, за разгръщането на обмена на специалисти в областта на образованието, културата и икономиката. Беше посочено и сътрудничеството на института с други образователни институции, в които работят доброволци от Китайската народна република. В профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ през тази учебна година работи втора доброволка. Ячи Тун е от десетмилионния град Ухан, административен център на провинция Хубей, разположен край най-голямата китайска река Яндзъ. В Сливен тя ще продължи работата от миналата година на доброволката Джао Паню - Пени. Освен с ученици от гимназията, тя ще работи и с желаещите да учат китайски език ученици от други училища, както и с възрастни граждани. Тъй като в тези две групи има още свободни места, пропусналите да се запишат до този момент могат да сторят това в следващите дни лично в канцеларията на гимназията или на телефон (044) 66 31 76.

Доброволката Ячи Тун и директорът на ПХГ „Дамян Дамянов“ Жельо Радев бяха сред участниците в конференцията и в тържеството. В пищния и многообразен концерт-спектакъл се представиха различни състави и индивидуални изпълнители от Китайската народна република и от България.

Още снимки от новината

Конфуций
5 години институт "Конфуций" във В. Търново
5 години институт "Конфуций" във В. Търново
5 години институт "Конфуций" във В. Търново
5 години институт "Конфуций" във В. Търново
5 години институт "Конфуций" във В. Търново
5 години институт "Конфуций" във В. Търново

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев