EN

КИТАЙСКИЯТ ОПИТ В ХУМАНИТАРИСТИКАТА, ПРЕДСТАВЕН ОТ ДОБРОВОЛКАТА ПЕНИ

Пени
30.05.2017 / 22:49

Наскоро в Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” се състоя кръгла маса на тема „Хуманитаристиката днес”, посветена на двайсетгодишнината на училището. В разговорите, в които участваха и приятелите на гимназията Надежда Захариева, Валентина Радинска и Екатерина Иванова, се включи доброволката от Китайската народна република Джао Паню – Пени. От началото на учебната година Пени води в гимназията часове по китайски език и култура, в които с желание се включиха ученици от всички класове. Животът ѝ в Сливен и работата ѝ в хуманитарната гимназия са резултат на сътрудничеството на училището с Института „Конфуций” при Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Пени представи теорията за човека junzi, която битува трайно в китайската филoсофия още отпреди Конфуций.

Названието junzi може да бъде преведено като „джентълмен” или „лидер”. В конфуцианството идеална личност е мъдрецът. Това е трудно постижима за човека позиция и затова философите отпреди Конфуций и той самият създават профила на junzi, статус, който биха могли да постигнат и повече хора. Junzi има много характеристики. Той може да живее в бедност и да бъде човек на делата, а не на думите, да е лоялен, послушен и знаещ. Junzi е самодисциплиниран. Тези базови качества формират ядрото на истинския junzi.

Като потенциален лидер junzi се възпитава да изразява по-висши етични и морални позиции, докато постига вътрешен мир чрез добродетелта. За разлика от него, в обществото има много xiaoren(малък или дребен човек), които не разбират значението на добродетелите и търсят само незабавна печалба. Дребният човек е егоистичен и не обмисля последствията от действията си. Ако владетелят бъде заобиколен от xiaoren, управлението и народът му са обречени на кризи. Junzi действа самостоятелно, като се предполага, че чистата му добродетел ще накара другите да последват неговия пример. Крайната цел е управлението и народът да се държат като семейство. По този начин на всички нива благочестивото поведение ще насърчава хармонията, а junzi-прослойката ще води всички в правилната посока.

Споделената от доброволката информация показва една важна страна от китайската философия – човекът се изгражда в определена среда и с определени хоризонти, преди всичко да служи на другите и тогава да е полезен и за себе си. В хуманитаристиката е важно не само дълбочинното познание за човека, но и пътищата за неговото усъвършенстване. В духа на споделеното от Пени е и проектът на гимназията за работа през следващите четири години с ученици лидери, които в конкурентната среда на училищната общност да водят другите след себе си. Надяваме се от този проект, чиято съдба ще стане ясна скоро, да се възползват бъдещите ни ученици, които също в тези дни ще посочат хуманитарните и обществените науки като свой приоритет през следващите пет години. А сътрудничеството ни с Института „Конфуций” към ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” ще продължи и през следващите години. Бъдещият заместник на Пени вероятно вече събира информация за една далечна и непозната за него страна, която е наша родина.

В прикачения файл: лекцията на Джао Паню - Пени

 

https://slideshare.net/stanimira_arnaudova/junzi

Още снимки от новината

Пени
кръгла маса "Хуманитаристиката днес"
Пени
плакат

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев