EN

ДИРЕКТОРЪТ НА ПХГ „ДАМЯН ДАМЯНОВ” УЧАСТВА В ОБРАЗОВАТЕЛЕН СЕМИНАР В КИТАЙСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА

Директорът на ПХГ "Д. Дамянов" участва в образователен семинар в Китай
18.09.2016 / 18:43

Директорът на профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” в Сливен Жельо Радев бе сред участниците в образователен семинар в Китай, организиран от Институт „Конфуций” при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. В групата за десетдневния семинар (от 6 до 16 септември) бяха и директорът на Американския колеж „Аркус” Петър Иванов, директорката на детската градина „Соня”в старопрестолния град Жаклин Павлова, директорът на ОУ „Христо Ботев” в Търговище Димитър Алексиев. „Това са ръководители на учебни заведения, в които вече се провежда или се очаква да бъде въведено обучение по китайски език. Направена е крачка напред в дейността на Институт „Конфуций, тъй като досега децата и учениците имаха възможност да изучават езика само в института”, обяснява професор Пламен Легкоступ, с чието съдействие се организира обучението. В края на 2015 г. бившият ректор на великотърновското висше учебно заведение беше избран за главен съветник в централата на Ханбан (институт „Конфуций”) в Пекин.

Семинарът се проведе в Пекин, Ухан и Шанхай. Осъществени бяха всички предвидени в програмата срещи с ръководствата на централата Ханбан, на Пекинския университет за езици и култура, на Университета по геонауки в Ухан, както и на Централния университет по право и икономика в същия град. Участниците разгледаха учебните сгради на университетите, библиотеките, общежитията, местата за отдих и самоподготовка, богатата спортна база на кампусите, проследиха моменти от образователно-възпитателния процес в средното училище и детската градина към Университета по геонауки в Ухан. В Шанхай членовете на групата имаха среща с генералния консул на Република България Димитър Абаджиев.

Семинарът е втората образователна инициатива за директори и кметове на общини, която Институт „Конфуций” при Великотърновския университет реализира успешно. Образователната програма бе планирана и осъществена от директорите на великотърновския филиал на института доц. Искра Мандова и доц. Лун Тао. В нея бе включено посещение на исторически забележителности, както и лекция за основите на конфуцианството и неговите измерения в днешното китайско общество. Пред участниците в семинара бяха представени традициите на китайската кухня, чаената церемония, наскоро възстановената древна церемония по ароматерапия. Истинско изпитание за всички бе краткият практически курс по калиграфия.

Освен директорите на образователни институции, в делегацията бяха кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров, деканът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” професор Сашо Пенов, експертите от института във Велико Търново Нели Войнова и Мартина Димитрова.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев