EN

НАДЕЖДА ЗАХАРИЕВА В СЛИВЕН

Надежда Захариева
22.05.2016 / 18:14

Надежда Захариева, съпруга на поета Дамян Дамянов, патрон на хуманитарната гимназия в Сливен, бе за два дни в града във връзка с отчитането на националния конкурс за поезия „Дамян П. Дамянов“ . Този конкурс е учреден от община Сливен в партньорство с ИК „Жажда“ през 2006 г. Наградата се състои от диплом, плакет и парична премия. Конкурсът се провежда на всеки две години в навечерието на 24 май и в него могат да участват поети от цялата страна, издали стихосбирки през предходната година. Присъжда се и награда за дебют (диплом и парична премия), осигурени от Издателска къща „Жажда“. Във всички досегашни конкурси поетесата Надежда Захариева бе член на журито, а през тази година със заповед на кмета на общината бе определена за негов председател.

На 19 май Надежда Захариева участва в ритуала за поднасяне на цветя пред паметната плоча на Дамян Дамянов. Пред родната къща на своя съпруг тя произнесе кратко слово и се снима за спомен с тазгодишните победители в конкурса. По-късно се включи в официалната церемония по връчване на наградата в залата на НТС. Носител на националната награда за поезия "Дамян Дамянов" за 2016 г. стана младият поет от Шумен Мартин Спасов, който бе отличен за книгата си "Костилка от спомени". Пред малобройната публика в залата Надежда Захариева сподели: "Изборът на носител на наградата не беше лесен. Да участваш в конкурс на името на Дамян Дамянов, не означава само да пишеш прекрасни стихове. За да получиш наградата, в тях трябва да има философията, кредото, човешката съпричастност на Дамян Дамянов ".

Награда за дебют получи поетесата от Димитровград Антонина Димитрова за книгата си "Картини на една душевност”.

На следващия ден в етнографския комплекс "Хаджиданчови къщи" Надежда Захариева и Антонина Димитрова имаха среща с творци от Сливен, почитатели на поезията и граждани.

Още снимки от новината

Надежда Захариева
наградените в конкурса с Надежда Захариева
Ж. Радев- Директор на гимназията и Надежда Захариева
Надежда Захариева
Надежда Захариева в Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев