EN

ИВАН ТЕНЕВ ОТ 10А КЛАС НА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ УЧАСТВА В XXVIII НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ФИЛОСОФИЯ

М. Маркова и Иван Тенев
31.03.2016 / 10:31

От 25 до 27 март 2016г. град Перник посрещна 52 ученици и техните учители за националния етап на олимпиадата по философия.

Ученикът Иван Тенев от 10а клас на ХГ „Дамян Дамянов” получи 82 точки от областния етап с есе върху фрагмента на Имануел Кант „Обстоятелството, че човекът може да има представа за Аз, го издига безкрайно над всички други същества, които живеят на земята“, с което се класира за националния кръг.

Откриването се състоя на 25 март в Дом на културата, гр.Перник. Тържеството уважиха зам.министърът на образованието Диян Стаматов, кмета на община Перник г-жа Церовска, проф.дфн Райчо Пожарлиев – председател на националната комисия както и преподаватели от СУ „Климент Охридски” и ПУ ”Паисий Хилендарски” членове на националната комисия.

На 26 март /събота/ в ПМГ „Христо Смирненски”- Перник участниците в олимпиадата трябваше в рамките на четири часа да решат тест от 10 въпроса, проверяващ знанията им за основните философски направления и текстове на философи, както и да напишат есе. От предложените четири фрагмента Иван Тенев писа по фрагмента на Хосе Ортега и Гасет “Към всичко можем да имаме утилитарно отношение, само към едно нещо, към едно единствено нещо не можем – към аза”. За разработката си той получи 97 точки от максимум 120 – най-много от участниците десетокласници.

В концепцията на олимпиадата е заложено насърчението за философстване. Това потвърждават и критериите за оценяване: умение за философско осмисляне на темата – до 40 т., оригиналност – до 30 т. и убедителност – до 30 т. По този начин могат да се уловят универсалните характеристики на философското разсъждение. Ако не се покрие първия критерий, то ще трябва да се оценява една чисто литературна работа. Без втория – едно отлично възпроизводство на философски тези от учебник или друга философска книга, а без третия – оригинална и интересна фикция.

При откриването на олимпиадата проф. дфн Райчо Пожарлиев сподели, че „Философията не е просто знание, тя е свобода. Философията учи на мислене, учи ни как да живеем и дори как да умрем. Ние сме една голяма общност, една институция, която внася ред в безредието на глобалния свят.”

Пожелаваме на Иван Тенев тази първа среща с чудесата на философията да не е последна!

Още снимки от новината

Иван Тенев
Иван Тенев
Иван Тенев
откриване на олимпиадата по философия

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев