EN

20 ГОДИНИ НАЦИОНАЛНА УЧЕНИЧЕСКА ФИЛОСОФСКА КОНФЕРЕНЦИЯ „ЧОВЕК.СВЯТ”

Мария Радева- 11а и Красимира Георгиева-12а; ръководител М. Маркова
23.03.2016 / 16:54

Вече 20 години всяка пролет СОУ „Константин Преславски” в град Бургас е „сборен пункт” на младите, мислещи хора на България. Тази юбилейна година, отново събра ученици от цялата страна за участие в Националната ученическа философска конференция „Човек.Свят”.

Фрагментите, по които трябваше да се пише бяха три:

“Живей така сякаш ще умреш утре, учи така сякаш ще живееш вечно.” (Махатма Ганди),

"Единственото абсолютно "или-или", което съществува е изборът между добро и зло." (Киркегор)

„Човекът е единственото живо същество, което усеща собственото си битие като проблем, който трябва да разреши и от който той не може да се избави.” (Ерих Фром)

 

С годините тази конференция се утвърди като удачна и желана от ученици и преподаватели форма на изява на техните интереси към актуални проблеми на съвремеността. Възможността те да бъдат осмислени са безспорно едно интелектуално съизмерване и духовно общуване, защото философската истина е „в постигането на комуникация (съ-общение) по пътя на свързването (на изграждане на мостове) за взаимно разбиране.”(К.Ясперс)

От двайсетте изминали години на конференцията, в живота на Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” се вписват единайсет участия. Първото отличено есе бе на Карлос Контрера (випуск 2006), по фрагмента на Мишел Фуко „Модерната епоха е драма на свободата”, публикувано в първия юбилеен сборник с избрани философски текстове. Това успешно начало бе продължено от Вяра Георгиева (випуск 2007), Захари Захариев (випуск 2008), чието есе е публикувано във втория юбилеен сборник с избрани есета, Спасимира Бурлакова (випуск 2010), Диана Василева (випуск 2012) и Кристина Гроздева (випуск 2013).

И тази юбилейна година не мина без участието на ученици от ХГ „Дамян Дамянов” . По фрагмента на Ерих Фром в най-оспорваната секция, тази на единадесетоклсниците, своя разработка представи Мария Радева от 11а клас .

Философската конференция дава възможност на всеки участник да представи становището си по предварително избран проблем, както и да го защити по възможно най-убедителния начин. Така дискусиите постепенно прерастват в разгорещен спор, в който на едно се сражават публика, жури и участници. А междувременно всеки един от присъстващите се убеждава в красотата на философския диспут.

За всичко това можем да сме благодарни на организаторите за възможността да сме част от тези пролетни философски празници на младите и мислещи хора!

Още снимки от новината

конференция, 2016 година
конференция, 2016 година
конференция, 2016 година
конференция, 2016 година
Мария Радева- 11а и Красимира Георгиева-12а; ръководител М. Маркова
конференция, 2015 година
конференция, 2014
конференция, 2013 година
конференция, 2013 година
конференция, 2013 година
конференция, 2012 година
конференция, 2012 година
конференция, 2010 година
конференция, 2010 година
конференция, 2006 година
конференция, 2006 година

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев