EN

С Ъ О Б Щ Е Н И Е ЗА 3-ТИ М А Р Т

3- ти март
02.03.2016 / 13:03

Уважаеми учители, ученици и служители,

На 3 март тържествено ще отбележим националния празник на Република България. На този ден през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор. С подписването му се слага край на руско-турската война и се урежда статута на новообразуваната българска държава.От руска страна договорът е подписан от граф Николай Игнатиев, виден руски дипломат. Признателните ни съграждани са нарекли улицата на която се намира нашата гимназия с неговото име.

За нас, българите, 3 март 1878 е въплъщение на едно начало, заради което дадоха живота си хиляди верни синове и дъщери на България. Този ден показа на българите, че жертвите от Априлското въстание не бяха напразно, че 15 хиляди доброволци, които загинаха, сражавайки се в руско-турската освободителна война, не дадоха живота си напразно. Сан Стефано срути окончателно започналата да се пропуква стена, която отделяше България от Европа. Той постави началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили.

 

Уважаеми учители, ученици и служители,

 

На 3.03.2016 г.(четвъртък) ви каня да се съберем на площад ,,Хаджи Димитър”, където от 11.00 часа ще се проведе общоградското тържество по повод Националния празник на Република България, а в 12.00 часа ще бъде даден старт на традиционната лекоатлетическа щафета „Освободител”, в която ще участват и два наши отбора.

Всички ученици, учители и служители, които ще участват в тържеството, да се явят в ХГ ,,Дамян Дамянов” в 10:30 часа на 03.03.2016 г.(четвъртък).

 

Честит празник на всички!

 

Директор:

Жельо Радев

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев