EN

УЧЕНИЦИ РЕАЛИЗИРАТ ПРОЕКТ "РОДОЛЮБИЕ"

клуб "Памет"
07.01.2016 / 15:09

Благовеста Панкова,

председател на клуб „Памет” към ХГ „Дамян Дамянов”, Сливен

Проект на Национална програма „Родолюбие” на Министерство на отбраната под надслов „Да знаем за войната, да пазим мира” се реализира успешно в Сливен. Той е дело на Съюза на ветераните от войните с партньори Регионалния исторически музей, фондация „Добротолюбие” и Военния клуб. Тази инициатива е своеобразен мост между различните поколения, насочена към изграждане на любов към родния край.

Основната целева група са 30 доброволци от различни училища в гр.Сливен, деца и граждани от Сливен, Котел, Нова Загора, Твърдица и близките села. В проекта са включени редица разнообразни дейности като „Клас по местно патриотично наследство”, „Осиновяване на войнишки паметници”, „Среща с герой от книга”, „Музей в куфар” и др.

Ползотворно и вълнуващо бе изнесеното обучение „Клас по местно патриотично наследство”, което се състоя в началото на септември в с. Катунище. Това е клас за местно патриотично наследство, чиято образователна дейност интегрира връзките с историята, краезнанието, художествената литература, технологиите, местните социални политики, на дедите, на рода. Неформалното обучение на млади хора чрез интерактивните методи продължи два дни по шест часа на ден. С учениците работи екип от разнородни специалисти: краевед, историк-педагог, музейни специалисти и преподавател по гражданско възпитание, представител на Съюза на ветераните от войните – Сливен.

„Осиновяване на войнишки паметници” е дейност от проекта, в която 30 доброволци поемат шефство над войнишки паметници в Сливен и селища в областта, като се редуват да почистват пространството около паметниците, засаждат цветя, както и следят за състоянието им.

„Среща с герой от книга” предложи интересен и вълнуващ разговор с генерал-майор от запаса Съби Събев. Той е „герой” в книгата „За славното българско войнство. Генерали от Сливен и Сливенския край 1878 – 2012” .

„Музей в куфар” е образователна дейност, при която ценни и интересни експонати излизат от фонда на музея и гостуват в няколко училища в Котел, Нова Загора, Твърдица и Сливен.

Проектът „Да знаем за войната, да пазим мира” се подчинява на основния приоритет на Национална програма “Родолюбие” - съхраняване и развитие на националната идентичност, изграждаща се на основата на единно гражданство. Той кореспондира със следните цели на Национална програма „Родолюбие”: „Подкрепа на дейности, организиране и провеждане на инициативи и кампании на общинско, областно и национално ниво по актуални теми, свързани с военно- патриотичното възпитание и гражданското участие”; “Прилагане на неформални методи за придобиване на знания и опит в сферата на военно-патриотичното възпитание”; “Подкрепа на дейности за популяризиране и отбелязване на дати, събития и личности в българската история”; "Разработване и достъп до обучителни програми в сферата на военно-патриотичното възпитание”; “Превръщане на Военен клуб-Сливен в разпознаваемо и привличащо младите хора от област Сливен място”.

Още снимки от новината

Благовеста Панкова
участници в проекта

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев