EN

Историята и природата на североизточна България през погледа на учениците на Хуманитарна гимназия "Д. Дамянов"

екскурзия
25.06.2015 / 20:02

На 20 юни рано сутринта учениците от Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” и техните учители отпътуваха от Сливен, за да посетят стари български столици и да опознаят Североизточното Черноморие.

Ден първи - на границата между пролетта и лятото и нашето настроението беше празнично. Първа спирка – Балчик, Ботаническата градина. Красотата на цветята и феерията от багри създаде усещане за земя рай; срещата на духа с българската история и култура ни потопи в хармония, направи ни по-съзерцателни и по-горди, че сме българи. Вълнението ни растеше. От нос Калиакра България се вижда в най-ослепителна красота – стръмни скали, дива природа, разпенени белоглави вълни... И въображението ни започна да рисува четиридесет момичета, почти деца, заплели заедно коси, за да скочат в бездната и да останат завинаги в паметта и сърцата на българите...

21 юни – ден втори. Плиска, Велики Преслав, Мадарският конник, Шумен – емблеми на силата ни, на вярата ни, на гордостта и болката ни, на радостта и самочувствието ни, че сме дали на света и то – МНОГО! Пътувахме назад във времето, за да усетим как пулсира кръвта на дедите ни, да се опознаем и да се убедим, че без минало няма бъдеще, без език няма народ, без знание няма свобода, без воля няма успех, без любов – няма радост, няма живот, няма нищо!

 

Мария Радева

Още снимки от новината

екскурзия
екскурзия
екскурзия
екскурзия
екскурзия
екскурзия
екскурзия
екскурзия
екскурзия

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев