EN

„ФИЛОСОФИЯТА…СЕ ПРОЯВЯВА ПРЕДИ ВСЯКА НАУКА ТАМ, КЪДЕТО СЕ ПРОБУЖДАТ ХОРА”

философска конференция
26.03.2015 / 08:53

И тази година град Бургас привлече вниманието на философски настроените ученици от цяла България. На 20 март се състоя XIX Национална ученическа философска конференция “ЧОВЕК – СВЯТ.” Домакините от СОУ "Епископ Константин Преславски" ни посрещнаха с отлична организация на събитието. Според регламента всяко училище може да участва с по 1 ученик от випуск в трета възрастова група – 9 – 12 клас. Ученици от Хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов" участваха в работата по секции в 10, 11 и 12 клас.

Мария Радева от 10а клас и Андрей Митев от 11а клас представиха разработки върху фрагмента на Албер Камю „Да живееш, значи да съживяваш абсурда” , а Кристин Баджева от 12а клас по фрагмента на Демокрит - „Откровеният изказ е присъщ на свободния дух, опасно е само да се избере неподходящото време“. В своите есета и тримата учстници показаха различен начин на осмисляне на проблемите . Демонстрираха умения не само да пишат интересно, но и да говорят убедително, преоткривайки нови хоризонти на живота, човека и свободата.

Макар и да не взехме награди, всички, които пътувахме до Бургас – участници и публика, размишлявахме върху онова, което нашият учител по философия г-жа Маргарита Маркова често ни казва, че писането на есета не е литературна работа. Философстването не е изразяване на емоционални състояния на хартия. То е напрежение и сила на мисълта в обхващането на дълбоки и трудни проблеми. „Който си мисли, че за него всичко е станало ясно, вече е спрял да философства”/Карл Ясперс/

Още снимки от новината

философска конференция
философска конференция
философска конференция
философска конференция
философска конференция
философска конференция
философска конференция

 

Дебора Александрова, 12а клас
 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев