EN

Екскурзия Сливен- Крушунски водопади-Деветашка пещера- Ловеч- Шипково- Троянски манастир- Сливен

групата
25.06.2014 / 13:51

На 21 и 22 юни ученици от 8,9 и 10 класове на Хуманитарна гимназия “Дамян Дамянов” осъществиха екскурзия с учебна цел по маршрут Сливен- Крушунски водопади- Ловеч- Шипково- Троянски манастир- Сливен.

Началото на екскурзията бе поставено с посещение на Крушунските водопади. Това е едно от най-красивите места в България. Толкова впечатляващо е това творение на природата, че просто не може да бъде описано, а само видяно. Цяла водна феерия от прагове, басейни, водоскоци, редуващи се докъдето погледа стига. Достигането до извора, до мястото, от където тръгват Крушунските водопади, е наистина необикновено преживяване, което спира дъха и остава своя отпечатък завинаги.

Екскурзията ни продължи с посещение на Деветашката пещера. Пещерата е една от най-големите забележителности в района на Деветашкото плато и една от най-големите открити пещери в България. Първоначално се преминава през галерията, която се разширява и образува най-голямата пещерна зала на Балканския полуостров. Залата е величествена. Цялото това огромно пространство е осветено от седем отвора, наричани от местното население „окната”. През римската епоха в централната част на Деветашката пещера, над малко естествено изворче е било изградено светилище. Сред останките от него е намерена оброчна плоча с изображение на Артемида, яздеща сърна. През Средновековието вече пещерата вече не е обитавана постоянно,а само като убежище при опасност. Днес в пещерата живеят прилепи, гълъби, скални лястовици, риба, раци и други дребни обитатели. Тя е едно от трите най-големи местообитания на крилатите бозайници в Европа.

В град Ловеч посетихме музеят и паметника на Васил Левски; крепостта Хисаря и моста на Кольо Фичето. В музея „Васил Левски“ видяхме една от най- богатата в страната колекция от лични вещи на Васил Левски и восъчната фигура на Апостола.

Останахме изключително впечатлени от покрития мост в центъра на града, който е бил строен три пъти. Първоначално е направен от дърво, но е бил отнесен от реката. По – късно е възстановен от майстор Кольо Фичето, който го покрива за по-голяма стабилност, но е опожарен. Днес е напълно реставриран и е закрита пешеходна зона с магазини от двете страни, а реката под него разказва истории от миналото.

Отпътувахме за с. Шипково, с което първия ден от това прекрасно пътешествие приключи.

Отпочинали и събрали сили продължихме с втория ден от нашата екскурзията. Той беше посветен на Троянския манастир „Успение Богородично“ и Националното изложение на народните и художествени занаяти в с. Орешак. Троянският манастир е третият по големина в България. Манастирът многократно е бил убежище на хайдути, революционери и борци за Национално освобождение. Тук често се е укривал и Васил Левски. Църковната постройка е уникален архитектурен паметник. Впечатляваща е живописта и резбите в манастирската църква. В една от стаите на северното жилищно крило е запазено скривалище на Апостола и превърнато в музей.

Националното изложение на народните и художествени занаяти е единственото изложение в страната, което е събрало на едно място произведения на български майстори от всички етнографски области на България. Изложението включва девет изложбени зали на площ от 4200 кв. м. Експозицията представя уникални дърворезби, традиционни български ръчно изработени черги, китеници, рогозки, изделия от керамика, медни съдове, плетива и бродерии.

Това беше краят на нашата екскурзия. Тръгнахме си заредени от красивите гледки, обогатени от научените нови неща за тази част от България и с надеждата отново да се върнем тук, за да обиколим и местата, за които времето не стигна.

Още снимки от новината

Крушунски водопади
Крушунски водопади
Крушунски водопади
Деветашка пещера
Деветашка пещера
Деветашка пещера
Деветашка пещера
Деветашка пещера
Ловешка крепост
Ловешка крепост
пред паметника на В. Левски
част от групата
Ловеч
част от групата
Троянски манастир
Троянски манастир
Троянски манастир
Троянски манастир
Троянски манастир
Национално изложение на занаятите
Национално изложение на занаятите
Национално изложение на занаятите
Национално изложение на занаятите

 

Д. Маркова; Д. Лавтерова; В. Атанасова
 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев