EN

ХVII-ТА УЧЕНИЧЕСКА ФИЛОСОФСКА КОНФЕРЕНЦИЯ “ЧОВЕК – СВЯТ”

Наградената Кристина Гроздева и ръководителя М. Маркова
09.04.2013 / 18:05

“Упражняваме и сме под въздействието на света около нас. Има моменти, в които сме объркани от случващото се с нашите близки и роднини, с народа ни, с човечеството. Но въпреки всичко за нас най-важното си остава свободата на духа, силата на познанието. Поради това понякога престъпваме очертаните граници и стереотипи, като търсим прошка – учим се и ние да прощаваме. За да живеем в свят на хармония и красота, за да се чувстваме добре и където и да сме, да можем открито да кажем – АЗ СЪМ ГРАЖДАНИН НА СВЕТА.” С тези думи бе открита ХVII-та ученическа философска конференция “ЧОВЕК – СВЯТ”, която се проведе на 22 март в град Бургас. Традиционният домакин на конференцията СОУ "Константин Преславски" посрещна над 100 участници от различни части на страната.

Предварително учениците трябваше да работят по избор по една от следните теми: “Умението да се прощава е свойство на силните. Слабите никога не прощават.” /Махатма Ганди/ “Най-добрата е тази власт, която прави себе си излишна.” /Вилхелм Фон Хумболт/ “За да почувствате ценността на това, което притежавате, представете си, че сте го загубили.”/Плутарх/ “Аз съм гражданин на света.” /Диоген от Синопа/

За седма поредна година ученици от нашата гимназия взеха участие в конференцията не само за да представят своите разработки, но и да усетят духа на този празник на философията. Хюлия Юндер Хюсеин от 11а се представи с есе върху фрагмента на Вилхелм Фон Хумболт, а Кристина Антонова Гроздева 12а клас с есе върху фрагмента на Махатма Ганди. Компетентно жури, състоящо се от експерти от МОМН, автори на учебници и водещи преподаватели по философия от страната, оценяваха философската образованост, гражданската позиция, самостоятелността, убедителността и оригиналността при представянето и защитата на темата както и участието в дискусиите. В секцията на 12 клас есето на Кристина заслужено бе отличено. Ето и откъс от това есе: ”Ориентири нямаме, но съзнаваната грешка е мотивът дал началото на грандиозното предизвикателство. По-късно откриваме, че времето пък дава възможност за оценка на действията ни. После достигаме до възловия момент, в който главна и много важна роля има желанието за промяна. Ако него го няма, то никой не е способен да прости. Липсва обаче и последното условие за успешно извървян път към прошката, а именно преодоляването на срама, страха и безбройните, измислени и нелепи от нас самите оправдания.” Пожелаваме успехи на Криси и никога да не свиква със света характерно за истинските философи!

Още снимки от новината

конференция по философия
конференция по философия
конференция по философия
конференция по философия

 

Маргарита Маркова
 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев