EN

ПРЕКРАСНО ПЪТЕШЕСТВИЕ В МИСТИЧНИТЕ РОДОПИ

lager1
23.08.2022 / 21:45

От 15 до 20 август група ученици на Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ прекара вълнуващи летни лагерни дни в курорта Пампорово по Националната програмa „Отново заедно“ на Министерството на образованието и науката.

 

 

... Първата спирка беше величественият Дяволски мост, скрит дълбоко в дебрите на Родопа планина и извисяващ се повече от пет столетия над река Арда. През следващите дни учениците имаха възможността да се докоснат до уникалното родопско гостоприемство и да се насладят на красотите, които планината предлага през лятото в Пампорово - един курорт, считан традиционно за любима дестинация на почитателите на зимни спортове.

Най-запомняща се и вълнуваща за възпитаниците на гимназията беше уникалната off-road разходка с джипове до панорамната площадка “Орлово око”. Насърчавани от опитните водачи, тийнейджърите дадоха воля на емоциите си и огласиха с доволни викове околностите на площадката, разположена на над 1560 метра надморска височина. Смелчаците си направиха снимки на надвисналата над бездната площадка и заредени със солидна доза адреналин, поеха към следващата атракция - Ягодинската пещера, където поохладиха емоциите си до 6° С постоянна температура, насладиха се на уникалния пещерен свят и успяха да видят единствените у нас пещерни перли.

Възпитаниците на ПХГ “Дамян Дамянов” успяха да усетят поне малко от емоциите на скиорите, изкачвайки се с лифт до връх Снежанка и едноименната телевизионна кула, откъдето пред изумените им погледи се разкри 360-градусова панорама към цялата Родопа планина.

Краят на пътешествието беше близо, а атракциите нямаха край. В Националната астрономическа обсерватория “Рожен” учениците се докоснаха до истински телескопи за наблюдения в най-голямата обсерватория на Балканите. Младежите бяха впечатлени от мащабите на съоръжението и си пожелаха някой ден да наблюдават от там нощното небе. Слънчевия следобед прекараха в гостоприемния и очарователен Смолян. Някои посетиха впечатляващия Регионален исторически музей “Стою Шишков”, а други просто се полюбуваха на живописния родопски град.

В последния си свободен ден най-ентусиазираните ученици успяха да направят чудесен преход до прекрасните “Орфееви скали”, разкриващи неповторима гледка към Смолянските езера. В последната вечер - както повелява традицията, всички се събраха около лагерния огън.

За съжаление, пътешествието беше към своя край. Леко натъжени, възпитаниците на гимназията се сбогуваха с прохладния уют на Пампорово, но си обещаха да дойдат отново. По обратния път отново не липсваха забележителности. Първата спирка бяха феноменалните “Чудни мостове”, застинали във времето и обгърнати в тишина и покой. Посетихме Бачковския манастир - вторият по големина и значимост манастир у нас. Съботният ден беше привлякъл миряни от близо и далеч, и пределите на обителта трудно успяваха да поберат всички желаещи да усетят уникалната атмосфера. Някои от учениците търпеливо почакаха, за да се поклонят пред чудотворната икона на Св. Богородица, други разгледаха сгушения в полите на Родопите манастир, а трети се възползваха от изобилието от изделия на местни и национални занаяти, за да отнесат по нещо за спомен у дома.

Последната спирка беше Асеновата крепост - макар термометрите да показваха 40° С, учениците търпеливо изслущаха увлекателната беседа и с готовност се изкачиха на най-високата точка на крепостта, за да погледнат към Асеновград. След цяла седмица, изпълнена с приключения, младежите вече бяха малко поизморени и нямаха търпение да напуснат прекрасните Родопи ... до следващия път.

 

 

Мая Койчева

 

Още снимки от новината

lager2
lager3
lager4
lager5
lager6
lager7
lager8
lager9
lager9
lager11
lager12
lager13
lager14
lager15

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев