EN

Клуб „Природни феномени“ – назад през вековете с машината на времето

Tuida1
17.03.2019 / 16:12

Здравейте, приятели! Както ви обещахме предния път, нашето пътешествие продължава. Забележителната крепост Туида се намира в самия град Сливен. Разположена е на хълма Хисарлъка в североизточната част на града, в съседство с квартал Ново село. Отправна точка към крепостта ни беше паметникът на Панайот Хитов (доста внушителен) и едноименният площад. Днес с машината на времето – крепост „Туида успяхме да се потопим векове назад. Научихме за историята на крепостта. Тя е била използвана в продължение на векове – по време на Римската империя, по времето на Византия и по време на средновековна България.

Детайлното проучване на крепостта Туида започва през 1982 година. В обекта са разкрити и проучени двете порти – северна и южна, четирите кули, крепостните стени, жилищни и стопански помещения. Разкрити са и много артефакти. Благодарение на открит епиграфски паметник с надпис, датиран в началото на ІІІ в., е установено античното име на крепостта – Туида.

Невероятно чувство е да се разхождаш на това място, усеща се силната енергия, вижда се прекрасно града. Можеш да докоснеш каменните зидове, тухлите, артефактите, глинените съдове, които са на повече от 1000 години. Пробвахме шлема, държахме в ръка древните оръжия, опънахме лъка. Представяш си величествените сгради, порти, хората.

Прекрасно живо късче история. История на един велик народ. История, която ни учи да ценим и уважаваме своя роден край!

Очаквайте следващото ни приключение!

За историята и откритите артефакти в крепост „Туида“ може да разгледате линка.

https://tuidacastle.sliven.bg/bg/

Още снимки от новината

Tuida2
Tuida3
Tuida4
Tuida4-1
Tuida5
Tuida6
Tuida7
Tuida8
Tuida10
Tuida11

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев