EN

В ГИМНАЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ“ – УРОК ЗА НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, КОИТО ПОЗВОЛЯВАТ НА НЕЗРЯЩИТЕ ДА ВИЖДАТ ПОВЕЧЕ ОТ ЦВЕТОВЕТЕ НА ЖИВОТА

Vyara1
28.02.2019 / 16:41

В четвъртък в Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ се проведе открит урок на тема: „Използване на специални технически средства в обучението на слабовиждащи ученици в гимназиален етап“. Как работят заедно показаха учителката на ученици с нарушено зрение към Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование Павлина Иванова и единадесетокласничката от хуманитарната гимназия Вяра Немцова. В мултимедийната зала на гимназията дойдоха проф. д-р Владимир Радулов, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“, водещ специалист в педагогиката за незрящи, д-р Емануела Стоилова – главен експерт в дирекция „Приобщаващо образование“ в Министерството на образованието и науката, експерти от Регионалното управление на образованието, ресурсни учители от центровете в Сливен и Бургас и други.

Вяра, с помощта на своята учителка, използва различни компютърни програми за четене, създаване на текст и споделянето му като звуков файл. Демонстрира техники как да си служи с телефона си в подготовката по различните предмети от учебната програма, как да запамети в него задачи от учебника, как да решава тестове и др. С помощта на електронно устройство подготви и разля в чашите чай за себе си и за ръководителката си. След показаните умения да ползва технологиите, представи пред гостите и резултатите от прилагането им – успехът ѝ е отличен, получава награди заради участието си в литературни и исторически конкурси, показва отлични резултати на пробните матури. Като доказателство за постигнатите хуманитарни умения, прочете откъс от свое есе (вижте прикачения файл).

Професор Радулов приветства постиженията на ученичката и нейната учителка и им пожела все така добра и резултатна работа. Пред присъстващите в залата специалисти той обоснова потребността от още по-ефективна съвместна дейност между ресурсните учители и учителите от общообразователните училища с оглед по-доброто включване на учениците със специални образователни потребности в учебния процес. Говори и за новите функции на учителя на ученици с нарушено зрение във времената на променящото се приобщаващо образование.

Още снимки от новината

Vyara2
Vyara3
Vyara4
Vyara5

 

Прикачени файлове към новината

Vyara - ese [325KB]
 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев