EN

ПРАЗНУВА ГИМНАЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ“

18.01.
19.01.2019 / 19:46

На 18 януари 2019 г. се навършиха 84 години от рождението на Дамян Дамянов – патрон на Профилираната хуманитарната гимназия в Сливен. Представителна група ученици, заедно със своите учители, поднесоха цветя пред паметната му плоча на площад „Васил Левски“. В ритуала участва Димитринка Петкова, заместник-областен управител, пенсионери от клубовете „Дамян Дамянов“ и „Будители“, представители на сливенски читалища. Директорът на гимназията Жельо Радев подчерта трайното присъствие на поета в литературната ни съкровищница и гордостта на училищната общност от факта, че той е патрон на гимназията.

По традиция празникът продължи с рецитаторски конкурс под надслов „Магията на Дамяновото слово” в зала „Май“. Гости на празника бяха Димитринка Петкова, заместник-областен управител, д-р Николай Сираков, директор на Регионалния исторически музей, Георги Божев, председател на сдружение „Активен гражданин“, д-р Екатерина Петкова- основателка на гимназията, както и други представители на местната общност – приятели на гимназията. Бе прочетен поздравителен адрес към участниците в тържеството от кмета на община Сливен Стефан Радев.

На тазгодишния конкурс се явиха 24 участници от различни училища в града – от гимназията, от ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, от СУ „Константин Константинов“. Всички се представиха отлично, рецитирайки стихове на Дамян Дамянов. Компетентното жури определи победителите в различните възрастови групи:

І възрастова група: Мирослава Димитрова, IV клас, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

II възрастова група: Ебру Кадирова, VII клас, СУ „Константин Константинов”

III възрастова група: Мария Черкезова, X клас, ПХГ „Дамян Дамянов”

Пълен списък с отличените рецитатори можете да видите в прикачения файл.

 

В програмата участваха музикантите от училищната вокално-инструменталната група „Монолог“ с ръководител Виолина Петкова, танцовата двойка Мария Асимаки и Денис Сираков от клуба по спортни танци „Сливен“ с ръководител Цанка Иванова и др.

Директорът на гимназията Жельо Радев награди победителите в конкурсите за рецитаторско майсторство и за лично творчество – поезия, проза, компютърна графика и видеоклипове, вдъхновени от стиховете на Дамян Дамянов.

С вълнуващо слово към участниците в тържеството се обърна г-жа Димитриинка Петкова, заместник-областен управител. Тя пожела на учениците и учителите от гимназията да отстояват с дързост и вдъхновение името на своя патрон и с високи резултати в образователно-възпитателния процес да доказват значимата роля на хуманитарното образование за изграждане на активни строители на нова България.

Неотдавна в очерка си, посветен на големия поет, общественикът Георги Йорданов написа: „Прави чест на нашите признателни съграждани, които дадоха на училище в Сливен името на Дамян Дамянов“. В тези думи има не само признание, но и призив за отговорност – училищната и местната общност да отстояват и занапред високата чест.

Честит празник на всички ученици, учители и приятели на Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“! Честит празник на всички признателни съграждани на поета!

Още снимки от новината

18.01.-Г.Йорданов
18.01.-поздравителен адрес
18.01.-2
18.01.-3
18.01.-4
18.01.-5
18.01.-6
18.01.-7
18.01.-8
18.01.-9
18.01.-10
18.01.-11
18.01.-12
18.01.-13
18.01.-14
18.01.-15
18.01.-16
18.01.-17

 

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев