EN

ОТБОРЪТ ПО PETANQUE* НА ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ“ СЕ ПРЕДСТАВИ ОТЛИЧНО В ПЪРВИЯ ГРАДСКИ ТУРНИР ЗА УЧИТЕЛИ

petank
26.10.2018 / 17:33

Навръх Димитровден в двора на Девето основно училище „Кирил и Методий“ се проведе първият в Сливен турнир по петанк. В него участвуваха отбори от по двама учители от няколко сливенски училища. Специалното игрище е съвсем ново и заслуга за създаването му имат директорът Николай Ботушаров и неговият сърцат и сплотен екип. Неотдавна тяхната радост от придобивката сподели и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който „преряза лентата“ на новия спортен обект.

Отборът на Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ се включи в състезанието без много амбиции, но спортният дух, с която тази игра зарежда го предизвика да покаже най-доброто от себе си, в резултат на което се оказа, че само няколко точки не му стигнаха да бъде на най-високото стъпало на стълбичката на победителите.

_______________________________________________________________________________

 

*Петанк е френска игра с топки, възникнала още в VIII век. Освен в родината си, днес тя е много популярна в повечето европейски страни, както и в бившите френски колонии в Африка, Азия и Полинезия. Играе се на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 м и твърда настилка от пясък или сгур. За нея се използват топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 гр., а диаметърът им е около 70 мм. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки.Играчът, който започва пръв, хвърля едно малко дървено топче, което се нарича кошонет.Двата отбора хвърлят топките си, като целта е да се хвърли максимално близко до кошонета. Когато и двата отбора хвърлят топките си, започват да се броят точките. Играе се дотогава, докато единият отбор набере 13 точки и спечели мача.

Още снимки от новината

petank1
petank2
petank3
petank4
petank5
petank6
petank7
petank8

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев