EN

ДОБРИ ПЕДАГОГИЧЕСКИ ПРАКТИКИ В СОК „КАМЧИЯ”

квалификация
16.05.2016 / 19:49

Това бе темата на обучителния семинар за учители от Хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов”, проведен на 13 и 14 май 2016 г. в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". Комплексът се намира на около 25 км южно от Варна, в устието на река Камчия, сред лонгозна гора, в съседство с природен резерват, непосредствено до широката плажна ивица. Започнал дейността си през 2001 г., днес той осигурява възстановяване и укрепване на здравето, обучение и творческо развитие на ученици от столицата на Русия – Москва, но приема групи и от други райони на Русия, от България и от други страни. Капацитетът му е 2200 ученици на смяна.

Участниците в семинара разгледаха модерните учебни кабинети, оборудвани с интерактивни дъски, лабораториите, лекционните и изложбените зали, хореографската зала, физкултурните салони, спортните игрища. В Славянския център имаха вълнуващ разговор с неговия ръководител Владимир Стоянов. Освен беседата, в съпровод на китара чуха песни на старобългарски и на черковнославянски език. В Авиокосмическия център гостите бяха посрещнати от дубльора на втория български космонавт, Владимир Стоянов и изживяха незабравими мигове под „звездното небе” на цифровия планетариум. В богатата библиотека на комплекса се срещнаха с ръководителката на обществения център "Граф Игнатиев - рицар на Балканите"- Юлия Георгиева. Мотивът за тази среща бе обстоятелството, че хуманитарната гимназия е разположена на едноименната сливенска улица, но силно впечатление направи системният подход по конкретен проблем, демонстриран от учителката.

В частното българско средно училище „Юрий Гагарин”, което вече две години ползва базата на комплекса, бе посетен урок по български език и литература в осми клас. Тук учителката работи в паралелка от шестима ученици и с пълен набор от най-съвременни учебно-технически средства. Отделно пък са добрите условия за целодневно обучение – като кадрова и материална обезпеченост.

Демонстрацията на работа в най-модерна образователна среда, получените отговори на всички поставени въпроси, дискутираните казуси от училищния живот, за учителите от Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” – Сливен бяха поредната възможност за запознаване с добри педагогически практики. Видяното в СОК „Камчия” още веднъж убеждава, че съвременен образователно-възпитателен процес, използващ най-новите образователни технологии в една богата материална среда, е невъзможен без инвестиции, без доверие и без обществена съпричастност.

Снимки от новината

Още снимки от новината

квалификация
квалификация
квалификация
квалификация

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев