EN

Ученици от ХГ „Дамян Дамянов” успешно реализираха пилотната образователна програма на Висшият съдебен съвет и МОН

импровизиран съд
18.06.2015 / 11:05

Със симулативен процес в Окръжен съд – Сливен на 18 юни 2015г. приключи пилотната образователна програма на Висшият съдебен съвет в сътрудничество с Министерството на образованието. Тя бе част от обучението по предмета „Етика и право" за 10-ти клас през настоящата учебна година в Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”. Целта на програмата е да се повиши информираността на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България. Основните теми, както и изборът на лектори направи Христина Марева, съдия в Окръжен съд гр.Сливен. В периода октомври – май се осъществиха 7 лекции в 7 учебни часа по теми: свързани с разделение на властите според Конституцията на Република България, основни клонове на правото, представяне на професиите „съдия”, „прокурор” и „следовател”, материален и процесуален закон – особености на гражданския, наказателния и административния процес, непълнолетните лица и правосъдието, публичност на правосъдието и правото на достъп до информация – правораздаване и „обществено любопитство“. Десетокласниците се срещнаха и разговаряха с лекторите Христина Марева, съдия в Окръжен съд – Сливен, Ани Димитрова, съдия в Районен съд –Сливен, Владимир Първанов – Председател на Административен съд – Сливен, Мартин Данчев – Зам.председател на Окръжен съд – Сливен и Мартин Сандулов, съдия в Окръжен съд – Сливен.

Правото е част от обществения живот и учениците - участници в симулативния процес имаха възможност да влязат в ролите на подсъдими и пострадал, свидетели, съдия, прокурор, защитници и свидетели по дело за кражба с взлом чрез използване на техническо средство и след предварителен сговор.

Съдия Христина Марева наставляваше участниците при подготовката им на симулативния процес, за който, в голямата си част, се разчиташе на импровизация от страна на участниците. По този начин стана възможно учениците, все още във възраст, която не позволява присъствието им в зала при провеждане на действителен наказателен процес, да се доближат в най – голяма степен до неговата същност и значение. Крайната оценка на Председателя на Административен съд – Сливен г-н Първанов беше, че учениците пълноценно са влезли в ролите си и са произнесли една справедлива присъда. Хората са индивидуални живи същества, които извършват постъпките си чрез избор, имат граждански права и носят лична отговорност. Той пожела на младите хора така да преценяват своето поведение, че да не извършват нарушения, а те от своя страна показаха доверие към институциите, повишиха правната си култура и се надяват инициативата на Висшия съдебен съвет за максимална откритост и прозрачност на работата на съдебната власт да продължи и следващата година.

Още снимки от новината

симулативен процес
симулативен процес
симулативен процес
симулативен процес
симулативен процес
Христина Марева, съдия в Окръжен съд Сливен
гости на симулативния процес
симулативен процес

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев