EN

СЛОВО НА ТАНЯ СТАНЧЕВА НА ПЛОЩАД „ХАДЖИ ДИМИТЪР” НА 24 МАЙ 2015 г.

Таня Станчева
28.05.2015 / 14:52

Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през годините, утвърдил се като най-светлия, най-съкровения, най-българския празник!

Това е денят на буквите, на просветата и на духа! И на гордостта на поета Иван Вазов, написал, че „и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат”. Това е денят, в който по-емоционално усещаме себе си като неделима част от световната цивилизация. В този ден пеем Химна на Кирил и Методий, защото 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност! Достойнство – защото честваме азбуката, която сме дали на света и се нареждаме сред първите народи в Европа – със самочувствие, образованост и културна независимост. Традиция, защото е празник на културата, науката и знанието, на хората, които създават устоите на нацията и пазят нейната идентичност, на тези, които възпитават поколенията.

В този ден се прекланяме и пред учителите, които с душа и слово всеотдайно и неуморимо изграждат духовната крепост на знанието! Поклон пред всички вас – съвременни просветители – учители, творци, хора на свободното слово! Имайте сила и енергия, за да продължите да втъкавате в идните поколения своите знания и любов!

На Вас, скъпи ученици, помнете своя род и език!

Честит празник, уважаеми съграждани!

 

 

*** В навечерието на 24 май община Сливен присъди наградата „Аргира Жечкова” за жена- учител и общественик с принос за издигане престижа на учителската професия и доказани високи професионални умения като преподавател и възпитател на младото поколение на г-жа Таня Станчева, старши учител по история и физическо възпитание и спорт в Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”- Сливен.

Още снимки от новината

Таня Станчева
Таня Станчева

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев