EN

НЕЗАБРАВИМА СРЕЩА НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ „Д. ДАМЯНОВ” С ТЕХНИТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ УЧИЛИЩЕ „МИРОН КОСТИН”, IAŞI в Румъния

Яши
08.06.2013 / 15:40

От 28 май до 2 юни 2013 г. се проведе последната мобилност по проект „Толерантността – ключ към социалната интеграция на младите европейски граждани” в Румъния град Яши. Градът се намира в Североизточна Румъния, в историческата област Молдова. Населението му е около 300 000 души, което го нарежда на 4-то място в страната.

 

http://tolerance-key.com/index.php/bulgaria/bulgaria-news/94-visit-in-bulgaria

 

Първият работен ден по програма бе в училището – Liceul Teorectic „Мирон Костин”. Най-напред учители и ученици (разделени на две групи) разгледахме това прекрасно училище, което е оборудвано модерно и изглежда чудесно. Последваха работилници (гастрономия) и игри на толерантността. По-късно присъствахме на тържеството на завършващите в Teatrul Luceafarul.

Вторият ден бе очакван с нетърпение, защото предстоеше екскурзия до замъка на Дракула. Не стигнахме до там, а само до хотел „Дракула”, тъй като пътят бе дълъг и изморителен. С автобус прекосихме голяма част от Румъния и видяхме великолепни гледки. Атракцията в хотел „Дракула” бе излизането на вампира от ковчега. Нямаше човек, който да не се уплаши, но това не попречи на никого след това да се нахрани с вкусно приготвения обяд в ресторанта на хотела.

Третият ден отново беше в Liceul Teorectic. Учениците участваха в различни спортни игри по хандбал, волейбол, бадминтон и тенис на маса в модерната спортна зала на училището. Ръководителите се включиха в заключителните обсъждания по проекта. По-късно присъствахме на артистична програма, поднесена от талантливите ученици на училището.

Четвъртият ден бе определен за свободен. Учителите направихме обиколка из забележителностите на Яш. В църквата „Три светители” се докоснахме до мощите на "Св. Петка Българска”. Видяхме университета на града, който е най-старият в Румъния, основан през 1860г. от княз Александър Йоан Куза и още много други исторически и културни места.

Незабравими ще останат прекараните дни в Яш – град, който има амбицията да бъде културната столица на Европа за 2015г. Надяваме се и ние, че това ще се случи. Градът го заслужава!

 

Още снимки от новината

училище "Мирон Костин" Яши, Румъния
училище "Мирон Костин" Яши, Румъния
училище "Мирон Костин" Яши, Румъния
международната група по проекта
Манастир Воронец
международната група по проекта

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев